Amenajamentul pastoral obligatoriu din 2018

Reactualizat la:
Amenajamentul pastoral obligatoriu din 2018
Pentru a accesa fonduri europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, sau cosireă cel puţin o dată pe an a vegetaţiei.


Începând cu anul 2018, este obligatorie aplicarea amenajamentul pastoral, conform Legii nr.16/2016, publicată deja în Monitorul Oficial. În prezent, consiliile locale au obligaţia să elaboreze amenajamentul pastoral, aceasta nefiind o condiţie de eligibilitate a cererilor depuse de către fermieri în anul de cerere 2015 sau 2016.

Modificări

Potrivit noilor modificare legislative, utilizatorul de păşuni şi fâneţe este crescătorul de animale, persoană fizică, având animalele înscrise în RNE, crescător de animale, persoană juridică de drept public sau de drept privat, constituită conform prevederilor legii care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe dar şi persoana fizică ori persoana juridică de drept privat care are la dispoziţie, în condiţiile legii, suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fânaţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an.

Preţul concesiunii/închirierii se stabileşte ţinând cont de echilibrul financiar dintre valoarea producţiei de iarbă disponibilă şi obligaţiile care îi sunt impuse utilizatorului pajiştii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral.

Unităţile administrativ-teritoriale, prin primări, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, au obligaţia de a include în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente amenajamentul pastoral şi condiţii speciale de indeplinire a contractului, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

O altă modificare asupra legii prevede ca beneficiarul subvenţiilor să prezinte la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol sau o copie a anexei nr.24 de la starea civilă a unităţilor administrativ-teritoriale, dacă este cazul, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !