Amendă 2.000 de lei pentru că plimbau câinii fără botniță

De Costel Demian
Reactualizat la:
31Comentarii
Amendă 2.000 de lei pentru că plimbau câinii fără botniță
În cursul weekendului, jandarmii bihoreni au amendat trei persoane, pentru că își plimbau câinii periculoși fără a avea botniță.

Duminică, 4 martie, un echipaj al jandarmeriei a abordat două persoane care plimbau trei câini în lesă, însă fără botniță. Pentru că cei trei fac parte din categoria celor periculoși, jandarmii le-au solicitat stăpânilor să le pună botnițe. „Jandarmii le-au recomandat să pună botniţă câinilor în cauză, aşa cum prevăd actele normative în vigoare, însă aceştia au refuzat orice cooperare cu jandarmii. Cei doi orădeni au fost amendaţi cu 2.000 de lei fiecare conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi”, transmite Jandarmeria Bihor.

Orădeancă pârâtă

Un alt caz asemănător s-a petrecut sâmbătă, 4 martie. Atunci, jandarmii au fost sesizați în urma unui apel de urgență la 112.

„O femeie din Oradea, care se afla în scara unui bloc, cu un câine din categoria câinilor periculoşi, fără ca acesta să poarte botniţă, a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 1.500 de lei conform aceluiaşi act normativ”, precizează jandarmii.

Recomandări

Jandarmii reamintesc posesorilor de câini periculoși câteva reguli pe care trebuie să le respecte, în caz contrar fiind pasibili de amenzi cuprinse între 100 și 3.000 de lei.

Accesul câinilor de luptă şi atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea, este interzis.

De asemenea, accesul câinilor de luptă şi atac în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar.

Staționarea câinilor de luptă şi atac în părțile comune ale imobilelor este interzisă.

Accesul câinilor periculoşi în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum și în părțile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceștia poartă botniță și sunt ținuți în lesă.

Potrivit articolul 68 din <Regulamentul deținere și reproducere câini anexa la HCL 70 din 2014 „Accesul câinilor în localurile publice, parcuri, magazine, părţile comune ale imobilelor, pe drumurile publice si căile de acces, este permis numai dacă aceştia poarta botniţă şi sunt ţinuţi în lesa sau ham. (2)Fac excepţie de la purtarea botniţei, tineretul canin din orice rasă pînă la vârsta de 6 luni şi câinii din rasele de talie mică (confirmate prin carnetul de sănătate de medicul veterinar de libera practica, organizat in conditiile legii).”31Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor