Amendati de GF, scãpati de avocati

1Comentariu
Comercializarea tigãrilor fãrã timbru a devenit o constantã în pietele din Oradea si din judet. Reprezentantii Gãrzii Financiare (GF) Bihor descopera de fiecare datã noi metode pe care bihorenii le inventeazã pentru a eluda legea.

„Suntem întotdeauna cu un pas în urmã”, spune Cãlin Gal, comisar sef la GF Bihor. Cei care vând tigãri la negru au parteneri care stau la intrarea în piete si îi anuntã când apare un corp de control. „În momentul în care aflã cã venim, sunt în stare sã arunce marfa, sã o abandoneze”, subliniazã comisarul sef.

Agentii economici care vând în mod legal tigãri au întotdeauna si câteva cartuse netimbrate, pe care le tin însã la alte mese, unde se vând haine sau alte produse. Solutia ar fi, opineazã Cãlin Gal, controalele comune, cu Politia, cu sprijinul Jandarmeriei.

Riscuri minime

Doar pe parcursul lunii iulie, reprezentantii GF Bihor au sanctionat nouã persoane de etnie rromã, care comercializau tigãri fãrã timbru, toate provenite din duty-free. Fiecare avea asupra sa câte patru-cinci cartuse. Valoarea amenzilor aplicate a depãsit douã miliarde de lei vechi. S-au confiscat 148 de cartuse de tigãri nemarcate.

„Toate aceste persoane sanctionate depun contestatii la Judecãtorie si amenda este transformatã în avertisment”, puncteazã comisarul sef problema din cauza cãreia toatã munca depusã de GF se dovedeste a fi aproape inutilã. „Fãrã sprijinul Justitiei, nu reusim sã le împiedicãm pe aceste persoane sã-si continue activitatea. Tot ce riscã, în acest caz, sunt câteva cartuse de tigãri. E normal cã revin în piete”, spune Cãlin Gal. Acesta a subliniat cã de multe ori sunt depistate persoane care au fost mai fost sanctionate, dar care îsi reiau de fiecare datã activitatea.

Retea

Vânzarea în piete a acestor tigãri netimbrate reprezintã doar punctul final al retelei. Este vorba despre o activitate amplã de contrabandã, numãrul cartuselor tranzactionate lunar fiind de ordinul miilor.

„Este vorba despre o contraventie repetã, permanentã. Persoanele sanctionate au în spatele lor o retea întreagã avocati care îi învatã cum sã procedeze”, precizeazã comisarul sef al GF Bihor. Gravitatea acestor fapte ar trebui înteleasã pe deplin, având în vedere cã în Codul Fiscal existã prevederi speciale cu privire la produsele accizabile.

Claudia Curta



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor