Amendaţi fiindcă nu asigură valorile

Amendaţi fiindcă nu asigură valorile
Politistii oradeni au vizitat în cursul zilei de marti câteva societati comerciale oradene pentru a verifica modul în care îsi asigura bunurile si valorile.

Din cele trei firme controlate, toate au fost gasite cu probleme si, în consecinta, sanctionate contraventional. Totalul amenzilor aplicate a fost de 150 de lei noi.
În urma celor doua jafuri care au avut loc în Oradea lunile trecute – masina Postei si masina firmei Lorant Exchange – politistii au intensificat controalele pe linia Legii nr. 333/2003. Norma juridica îi obliga pe patroni sa-si protejeze bunurile depozitate din unitatile în care-si desfasoara activitatea. Control prin sondaj


„Sunt circa 30.000 de societati comerciale în Oradea, iar noi verificam câte trei – patru societati comerciale zilnic. Daca gasim probleme, le acordam o perioada de 30 de zile ca sa si le rezolve, în caz contrar îi amendam. Iar sanctiunile contraventionale variaza între 50 si 3.000 de lei noi”, a declarat unul dintre politistii din cadrul Compartimentului de Ordine Publica al Politiei Municipale Oradea. Sanctiunile pot merge pâna la retragerea licentei de functionare.


Politistii spun ca magazinele prevazute cu geamuri sau usi termopan sunt cele mai vulnerabile, deoarece nu se pot monta gratii pe ele, recomandarea de a-si instala sisteme de alarma fiind întâmpinata cu reticienta de proprietari.

Se recomanda seifuri


„Legea-i obliga pe cei care transporta bani sau alte valori sa-si ia anumite masuri de siguranta. Foarte multi n-o fac, si când le punem în vedere aceste aspecte ne raspund ca sunt banii lor. Sunt plini de sine si ignoranti”, a adaugat aceeasi sursa din Politie.


Politistii recomanda ca transporturile de bani sau alte valori sa se faca cu autovehicule speciale, care sunt prevazute cu seifuri atasate la caroseria masinii. Oamenii legii tin sa atraga atentia manipulatorilor de bani sa tina usile autovehiculelor închise în timp ce ridica bani de la unitati comerciale.


„Si sa nu-si trimita contabila de un metru cincizeci si 40 de kilograme singura la banca, sa ridice banii. Mereu sa fie însotita de înca o persoana”, au mai sugerat politistii.

Sebastian Kovacs