Amendaţi pentru produse de Paşte neconforme

De Dan Birta
Reactualizat la:
Amendaţi pentru produse de Paşte neconforme
Protecţia Consumatorilor Bihor a amendat 74 de agenţi economici cu peste 235.000 de lei.

Carnea preambalată, ouăle şi vopseaua de ouă, ciocolata şi produsele din cacao, tabletele şi figurinele pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, produsele de patiserie (cozonac, pastă, chec, fursecuri etc.), vinul şi peştele. Toate aceste produse specifice sărbătorilor s-au aflat în atenţia Protecţiei Consumatorilor Bihor în perioada premergătoare sărbătorilor pascale.

Nu mai puţin de 85 de operatori economici s-au aflat sub lupa comisarilor de la Consiliului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, la 74 dintre aceştia fiind depistate diferite abateri. „Au fost încheiate 74 de procese-verbale de constatare a contravenţiei, prin care au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare totală de 237.400 de lei. În urma acţiunii tematice de control au fost oprite temporar de la comercializare 58.714 kg de produse, în valoare de 528.426 de lei”, ne-a informat Giani Bura, comisarul-şef adjunct al CJPC Bihor.

Deficienţe

Dintre abaterile constatate amintim: comercializarea cărnii achiziţionate vrac şi porţionate în unitate, fără niciun fel de etichete cu elemente de identificare; comercializarea produselor achiziţionate din Ungaria, fără a avea traducerea elementelor de identificare şi caracterizare în limba română; elemente de identificare incomplete, conform legislaţiei privind etichetarea produselor alimentare (lipsa menţiunilor privind ingredientele cu potenţial alergen, a unei declaraţii nutriţionale, lipsa datelor de identificare ale importatorului sau distribuitorului produselor, lipsa caracteristicilor produselor etc.).

Unii agenţi economici nu urmăreau temperaturile de păstrare-depozitare prescrise de producător prin grafice de temperatură. În unele cazuri nu erau afişate preţurile de vânzare ale produselor într-o forma vizibilă, lizibilă, uşor de citit, fără echivoc, atât a celor aferente cantităţii nete preambalate, cât şi a celor raportate la unitatea de măsură. Au mai fost depistate mijloace de măsură care nu aveau efectuată verificarea metrologică.

CJPC Bihor reaminteşte consumatorilor că pot apela la CJPC Bihor pentru consiliere şi informaţii referitoare la drepturile lor, prevederi legislative din domeniul protecţiei consumatorilor şi la modul de depunere a unei reclamaţii. De asemenea, de consiliere pot beneficia şi operatorii economici, gratuit, în baza unei cereri adresate CJPC Bihor, la datele de contact: Oradea, str. Sucevei nr.4/A, tel./fax 0259/431.817.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !