Amenzi de peste 50.000 lei aplicate de CJPC

De Simona Albinaru
Amenzi de peste 50.000 lei aplicate de CJPC
De curând protectorii consumatorilor bihoreni au desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor.

 Au fost verificate 5.224 kg lapte şi produse lactate, 721 kg prezentând deficienţe.

Controlul s-a desfăşurat la 23 de operatori economici, doi producători, doi operatori economici din reţeaua de distribuţie, 19 din reţeaua de comercializare din care patru producători individuali. Abaterile nu au contenit să apară. „Printre cele mai frecvente nereguli întâlnite se numără expunerea la comercializare a produselor care aveau proprietăţi organoleptice modificate, capac bombat, miros acru, datorate manipulării şi transportului în condiţii necorespunzătoare”, a precizat comisarul şef Traian Bejan. De asemenea, comisarii CJPC au găsit şi multe produse lactate achiziţionate din Ungaria comercializate fără a avea traducerea elementelor de identificare şi caracterizare dar şi abateri privind etichetarea produselor, respectiv lipsa unor elemente prevăzute de legislaţia în vigoare: lista ingredientelor, neprecizarea procedeul termic de prelucrare, etc.

Amenzi

„Pentru verificarea conformităţii produselor lactate s-au prelevat cinci eşantioane, câte unul din următoarele produse: lapte de consum, brânză telemea de vacă, lapte bătut, unt şi latte macchiatto. Pentru primele patru probe, rezultatele buletinelor de analiză au arătat că produsele sunt conforme. Produsul „latte macchiatto” s-a dovedit a fi neconform, la parametrul conţinut de cafeină valoarea determinată fiind mai mică decât cea declarată pe eticheta produsului”, a concluzionat comisarul şef al CJPC Bihor.

În urma acţiunii organele de control au întocmite 20 de procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei.

710 kg produse, în valoare de 5.007 lei, au fost oprite temporar de la comercializare şi 11 kg în valoare de 105 lei au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !