Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru munca „la negru”

De Dan Birta
1Comentariu
Amenzi de peste jumătate de milion de lei pentru munca „la negru”
La 520.000 de lei se ridică totalul amenzilor aplicate de ITM Bihor pentru munca fără forme legale de angajare în luna aprilie.

Munca fără forme legale de angajare, munca „la negru”, continuă să fie practicată de un număr destul de mare de angajatori bihoreni. În cursul lunii aprilie, ITM Bihor a aplicat nu mai puțin de 23 de amenzi pentru munca „la negru”. Valoarea acestora se ridică la 520.000 de lei, reprezentând peste 85% din cuantumul amenzilor aplicate pe domeniul relațiilor de muncă (RM).

„În domeniul relaţiilor de muncă în aprilie 2018 au fost controlate 194 de unităţi. S-au aplicat 196 de sancţiuni contravenţionale, din care 38 de amenzi în cuantum de 607.500 lei şi 158 de avertismente. 23 sunt amenzi pentru munca fără forme legale, în cuantum de 520.000 lei, 173 sunt sancţiuni pentru neconformităţi altele decât munca fără forme legale, din care: 15 amenzi în cuantum de 87.500 de lei și 158 de avertismente”, ne-a transmis Marius Rotar, inspectorul șef al ITM Bihor.

Controale în aprilie

Potrivit șefului ITM Bihor, în luna aprilie 2018, la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor au fost controlate 317 unităţi. S-au aplicat 381 de sancţiuni contravenţionale, din care 42 de amenzi în cuantum de 625.500 de lei şi 339 de avertismente. Din totalul de 381 de sancţiuni aplicate: 196 au fost sancţiuni în domeniul sănătate şi securitate în muncă (SSM) și 185 au fost sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă.

În domeniul SSM, la ITM Bihor, în aprilie 2018 figurează un număr de 123 de unităţi controlate.

Cu ocazia controalelor efectuate s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare şi s-au aplicat 185 de sancţiuni contravenţionale, din care patru amenzi în cuantum de 18.000 lei şi 181 de avertismente.

Pentru deficienţele constatate, pe lângă sancţiunile contravenţionale aplicate menţionate mai sus, au fost dispuse şi măsuri pentru intrarea în legalitate. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, în exercitarea atribuţiilor de control a dispoziţiilor legale în domeniile sale de competenţă, susţine respectarea drepturilor celor ce muncesc şi nu acceptă sub nici o formă desfăşurarea muncii fără forme legale, urmârind cu prioritate eradicarea acesteia prin aplicarea pârghiilor legale. Siguranța lucrătorilor din toate domeniile fiind prioritară, ne propunem asigurarea de locuri de muncă sigure și sănătoase printr-o permanentă evaluare a riscurilor la care sunt expuși aceștia.Un contract de muncă legal şi o evaluare a riscurilor de accidentare, cu măsurile adecvate care se impun, pot salva vieţi”, susține Marius Rotar.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor