Amenzi dure sau muncă în folosul comunității pentru tulburarea liniștii publice

De Bihon.ro
Reactualizat la:
4Comentarii
Amenzi dure sau muncă în folosul comunității pentru tulburarea liniștii publice
Luni, 28 octombrie a fost publicată Legea nr. 192 din 2019 în Monitorul Oficial al României cu privire la ordinea și siguranța publică.

„Legea respectivă modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române”, se arată în comunicatul Poliției Române.

Potrivit Legii nr. 192 din 25 octombrie 2019, se consideră tulburarea liniștii publice: „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice”.

Sancțiuni pentru tulburarea liniștii publice

Potrivit Legii 192 din 25 octombrie 2019: „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban”, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.

„Constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârși acțiuni ilicite, contrare ordinii și liniștii publice și normelor de conviețuire socială, precum și actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială”, se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

Amenzi mai dure pentru repetarea faptelor în decurs de 24 de ore

Repetarea contravențiilor precizate mai sus, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează după cum urmează:

Tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă, se sancționează cu amendă de la 500 le la 1500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității.

Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora, se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității.

Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban, se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității.

Modificările respective vor intra în vigoare în 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Poliția Română anunță că va demara în perioada următoare o campanie de inormare a cetățenilor, cu privire la drepturile și obligațiile persoanelor și ale instituțiilor de aplicare a legii, conform noului cadru legal.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor