Amenzi mãrite, pentru comertul ilegal

1Comentariu
Vasile Blaga, ministrul MAI
Vasile Blaga, ministrul MAI
Amenzile pentru comertul ilegal vor fi mãrite. Potrivit unui proiect al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului, închisoarea contraventionalã pentru comertul ilegal va fi eliminatã. Proiect de lege [.pdf – 98KB] | Expunere motive [.pdf – 121KB]

Conform proiectului, cuantumul amenzilor contraventionale va fi majorat „deoarece amenzile actuale nu sunt de naturã sã descurajeze persoanele care sãvârsesc faptele antisociale”.

Expunerea spre vânzare sau vinderea de mãrfuri sau orice alte produse fãrã specificarea termenului de valabilitate sau cu termen de valabilitate schimbat se sanctioneazã cu amendã de la 500 la 1.000 de lei în cazul persoanelor fizice si cu emndã de la 2.000 la 15.000 de lei în cazul persoanelor juridice, se precizeazã în proiect. Proiectul de lege prevede posibilitatea achitãrii a jumãtate din minimul amenzii în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contraventiei sau de la data comunicãrii acestuia.

Fãrã puscãrie

O altã noutate a proiectului este eliminarea închisorii contraventionale din cuprinsul Legii 12/1990, pentru armonizarea legii cu prevederile Constitutiei României. „Având în vedere ca potrivit Constitutiei României, republicata, sanctiunea privativa de libertate nu poate fi decât de natura penala, ori de câte ori o lege sau o ordonanta prevede cã o contraventie se sanctioneaza cu închisoarea contraventionala alternativ cu amenda, este necesara eliminarea sanctiunii închisorii contraventionale din cuprinsul Legii nr.12/1990 privind protejarea populatiei împotriva unor activit?ti comerciale ilicite”, declarã Vasile Blaga, ministrul MAI în expunerea de motive a proiectului.

Dan Birta1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor