Amenzi până la 4.000 de lei pentru deşeurile animale

De Simona Albinaru
Amenzi până la 4.000 de lei pentru deşeurile animale
Un proiect de act normativ stabilește amenzi pentru fermierii care nu respectă regulile privitoare la neutralizarea deșeurilor de origine animală sau la depozitarea acestora.

Astfel, crescătorii individuali de animale au obligația să înștiințeze cu privire la existenţa unuia sau mai multor animale moarte, în termen de maximum 24 de ore, medicul veterinar de liberă practică căruia îi sunt arondați și autoritatea administrației publice locale pe a cărei rază administrativ-teritorială se constată respectiva situaţie.

Amenzile se aplică pentru contravenţii precum: neanunţarea de către crescătorii individuali de animale, a medicului veterinar de liberă practică căruia îi sunt arondați și autorității administrației publice locale pe a cărei rază administrativ-teritorială are loc decesul animalelor. Acestea se sancţionează cu amendă de la 100 de lei la 200 de lei pentru crescătorii individuali de animale.

Neluarea măsurilor pentru depozitarea deșeurilor de origine animală în ferme sau exploataţii în condiţii care să prevină îmbolnăvirea animalelor, oamenilor sau poluarea mediului se soldează cu amendă de la 100 de lei la 200 de lei pentru crescătorii individuali de animale. În cazul unităţilor de creştere a animalelor – adică ferme, unităţi de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală – amenda este de la 500 de lei la 1.000 de lei.

Neîntocmirea evidenţelor veterinare cu privire la deșeurile de origine animală în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau cu referire la materiile rezultate în urma neutralizării ori procesării acestora va fi de asemenea penalizată. În cazul unităţilor de creştere a animalelor, unităţilor de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală, amenda este de la 800 de lei la 1.200 de lei.
Abandonarea, depunerea sau depozitarea deșeurilor de origine animală în alte locuri decât cele organizate şi autorizate în acest scop este de asemenea sancţionată. În cazul unităţilor de creştere a animalelor, unităţilor de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală, amenda este de la 2.000 de lei la 4.000 de lei.

Contravenientul poate achita amenda pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezenta hotărâre de guvern, agentul constatator făcând menţiune despre aceasta în procesul-verbal.

Sancţiunile se aplică de persoane împuternicite de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, conform legislaţiei specifice în vigoare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !