Amenzi pentru constructiile neautorizate

Amenzi pentru constructiile neautorizate
Amenzi usturãtoare pentru cei care executã sau desfiinteazã constructii fãrã autorizatii. Conform Legii 58/martie 2006, pentru completarea Legii 50/1991 privind autorizarea lucrãrilor în constructii, unele sanctiuni s-au mãrit de zece ori, ajungând la un maxim de un miliard de lei vechi.

„Executarea sau desfiintarea fãrã autorizatie a lucrãrilor de constructii (cu exceptia celor efectuate la monumentele istorice si în zona lor de protectie unde fapta constituie infractiune) se sanctioneazã cu amendã între 1.000 si 100.000 lei noi”, ne-a informat Adriana Lipoveanu, inspector sef la Inspectoratul Judetean în Constructii (IJC) Bihor.

Sustragerea persoanelor sau împiedicarea controlului prin interzicerea accesului reprezentantilor cu functii de control se sanctioneazã, de asemenea, cu amenzi cuprinse între 3.000 si 10.000 lei noi. „Aceleasi amenzi se aplicã si în cazul în care nu se respectã prevederile proiectului tehnic sau ale autorizatiei de construire, precum si în situatia în care terenul nu se aduce la starea initialã dupã terminarea lucrãrilor”, a specificat seful IJC Bihor.

Functionari amendati

Functionarii publici din cadrul primãriilor sau ai Consiliilor Judetene vor fi amendati si ei cu sume cuprinse între 5.000 si 30.000 lei noi în cazul în care emit certificate de urbanism si autorizatii de construire incomplete sau eronate. „Dacã functionarii abilitati nu-si exercitã controlul privind disciplina în constructii acestia pot fi sanctionati cu sume cuprinse între 1.000 si 5.000 lei noi”, a precizat Adriana Lipoveanu.

Potrivit noii legi, o constructie se considerã finalizatã numai dacã s-au realizat toate elementele prevãzute în autorizatie si dacã s-a efectuat receptia la terminarea lucrãrilor. „Noutatea adusã constã în aceea cã receptia la terminarea lucrãrilor este obligatorie pentru toate tipurile de lucrãri autorizate, inclusiv a celor realizate în regie proprie”, a subliniat Adriana Lipoveanu.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !