Amenzi pentru firmele care nu dau note de lichidare

Amenzi pentru firmele care nu dau note de lichidare
Şi lucrătorul ar urma să fie obligat să depună, în termen de 30 de zile de la angajare, nota de lichidare la noul angajator.

Firmele care nu le eliberează foștilor angajați notele de lichidare în termen de trei zile de la încetarea contractelor de muncă vor putea fi amendate cu până la 3.000 de lei, potrivit unei propuneri de lege de modificare a Codului muncii, depuse la Parlament.

Propunerea de lege urmărește să combată situațiile în care unii dintre angajatori refuză să le elibereze foștilor angajați note de lichidare. Inițiatorii proiectului spun că lucrătorii respectivi au probleme apoi la angajare, pentru că unele firme refuză să le încheie contracte de muncă dacă nu vin cu notele de lichidare de la fostul job.

Prevederi noi

Pentru a preveni astfel de situații, propunerea de lege vine cu noi prevederi la Codul muncii: „În termen de trei zile calendaristice de la data încetării contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să-i elibereze angajatului spre luare la cunoștință nota de lichidare.

Angajatorul va menționa în nota de lichidare numele și adresa creditorului, natura debitului, suma datorată la data emiterii notei de lichidare, natura, numărul, data și emitentul titlului executor, precum și informații despre durata concediilor de odihnă, medicale, fără plată și calificativele profesionale obținute”.

Angajatorii care vor încălca aceste obligații ar urma să fie sancționați cu amendă de la 1.500 de lei la 3.000 de lei, potrivit propunerii de lege. La rândul său, și lucrătorul ar urma să fie obligat să depună, în termen de 30 de zile de la angajare, nota de lichidare la noul angajator (în cazul în care, evident, a mai fost angajat), potrivit propunerii de la Parlament. În caz contrar, angajatul ar risca sancțiuni disciplinare.

Inițiativa legislativă a fost depusă de senatori și deputați PMP. „În prezent, în situația încetării contractului individual de muncă, nu există o bază legală pentru eliberarea de către angajator a notei de lichidare către angajat. De asemenea, în situația angajaților care au mai avut un loc de muncă, nu există o bază legală nici pentru depunerea de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator.

Cu toate acestea, constatăm că în practică se utilizează acest document în ambele situații, dar cu caracter ocazional, de la caz la caz, ceea ce lasă loc deciziilor arbitrare în domeniul raporturilor de muncă. Astfel, există situații în care unii angajatori nu eliberează note de lichidare, în timp ce alți angajatori nu încheie contracte individuale de muncă în lipsa notelor de lichidare de la vechii angajatori”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

Pentru a deveni lege și a se aplica, propunerea trebuie să treacă de comisiile și plenul Senatului, comisiile și plenul Camerei Deputaților, ca for decizional, iar apoi să fie promulagată de către președintele țării.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !