Amenzi pentru gunoiul neselectat

De Cristina Ghilea
13Comentarii
Poliția Locală interesată de pubele
Poliția Locală interesată de pubele
Până să găsească variante de stimulare a selectării deşeurilor la pubele, Primăria s-a apucat de împărţit amenzi asociaţiilor.

Dezbaterile publice pe tema încurajării gradului de selectare a gunoiului depus la pubele au relevat două variante de lucru, altfel, evidente: amendarea celor care depun gunoiul fără să-l selecteze sau încurajarea selectării, prin aprobarea de tarife diferenţiate pentru cele două categorii de deşeu – fracţia umedă şi cea uscată, astfel încât clientul operatorilor de salubrizare să simtă motivat la efortul necesar. Primăria Oradea a ales să meargă pe prima variantă de lucru. „Patrula Eco” a devenit sinonimă cu procesul verbal de amendă, după ce a trecut de la distribuirea de somaţii, la aplicarea de penalizări. De la începutul anului şi până acum au fost somate sute de asociaţii şi firme, recent s-a trecut şi la amendarea celor care nu se conformează pretenţiilor executivului local referitor la selectarea deşeurilor depuse în pubele, pe două fracţii. „Este strict interzisă amestecarea deşeurilor care conţin „fracţia uscată” cu deşeurile care conţin „fracţia umedă”. 62 de asociaţii de proprietari şi agenţi economici au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare de 17.000 lei”, ne-a informat Poliţia Locală.

Avertismente

„Începând cu luna iulie 2015, poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului – Poliţia Ecologică au demarat o acţiune de informare a persoanelor fizice, agenţilor economici şi a asociaţiilor de proprietari din Oradea privind obligativitatea asigurării colectării separate, pe categorii a deşeurilor reciclabile, rezultate din gospodării. Prin urmare au fost împărţite pliante, s-au purtat discuţii şi consiliere cu privire la colectarea selectivă. În urma acţiunilor desfăşurate în anul 2016, poliţiştii locali au notificat şi au purtat discuţii cu reprezentanţii a peste 330 de asociaţii de proprietari din Municipiul Oradea şi peste 100 de agenţi economici, în vederea respectării legislaţiei în vigoare”, transmite Poliţia Locală.

Două fracţii

Hotărârea Consiliului Local 207/2015, privind Regulamentul serviciului de salubrizare a Municipiului Oradea, este cea care reglementează obligativitatea depunerii deşeurilor la pubelă pe două fracţii. Astfel, clienţii RER au obligaţia să depună deşeurile în pubelele sau sacii prestabiliţi: fracţia umedă a deşeurilor, va fi depusă în saci de plastic si apoi în recipientul de colectare, inscriptionat ca atare iar fracţia uscată a deşeurilor, în recipientul special care îi este destinat. Amenzile pentru cei care nu se conformează sunt cuprinse între 500 şi 1000 lei, spune regulamentul.

Acesta oferă celor vizaţi şi o portiţă de salvare de la amendă: „Asociatiile de proprietari/locatari/utilizatorii au obligatia de a sesiza Polita locala imediat ce constata depozitari de deseuri in jurul punctelor amenajate de administratia publica locala pentru amplasarea recipientilor de orice tip pentru colectarea deseurilor menajere sau constata alte nereguli care contravin prezentului regulament”.

E justă pedeapsa colectivă?

Forma actuală a regulamentului de salubrizare menajeră a fost aprobat de consiliul local în urma unei dezbateri publice din 2014.
Aplicarea de amenzi pentru deşeurile depuse neselectate şi cine anume să fie destinatarul penalizării au fost temele cele mai intens discutate de trimişii administraţiei publice şi reprezentanţii asociaţiilor.

O soluţie propusă de public pentru identificarea celor care depun gunoi de-a valma a fost montarea de camere video. Un alt participant a insistat pe creşterea rolului Poliţiei Locale în supravegherea ţarcurilor şi amendarea nominală a contravenienţilor. Alţii au clamat că o asociaţie nu poate fi vinovată dacă vine un terţ şi depozitează aiurea gunoiul. Niciuna dintre propuneri nu a ajuns în faţa consilierilor locali, executivul justificând că amenzile sunt obligatorii pentru că, dacă Oradea nu îşi va reduce cantităţile de deşeuri depuse în haldă, va fi bună de plată în faţa autorităţilor europene, la fel ca restul ţării. Aşa s-a ajuns, acum, că Patrula Eco amendează asociaţiile iar costul pentru lipsa de preocupare a unora se împarte, diminuat, tuturor celor din asociaţie. Rămâne de văzut cu ce efect.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor