Amenzi pentru morții neîngropați

De Cristina Ghilea
6Comentarii
Fiecare trebuie dus pe ultimul drum, de familie sau de oraș
Fiecare trebuie dus pe ultimul drum, de familie sau de oraș - © Foto: JB
Recent, trei familii și-au abandonat decedații la Morgă, din varii motive, lăsând sarcina înhumării pe seama orașului.

„Neîndeplinirea obligaţiilor cu privire la înmormântare de către persoanele stabilite de art.17 din Legea nr.102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de 2500 lei”, transmite Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO). Posibilitatea aplicării de amenzi a fost instituită printr-o hotărâre de Consiliu local, votată în ședința ordinară de miercuri după-amiază.

Amenda va fi aplicată de persoana împuternicită prin dispoziţia primarului.

Se acutizează

Reglementarea vine în contextul înmulțirii recente a numărului de trupuri neînsuflețite „uitate” la morga unităţilor spitaliceşti din Oradea.

„În ultima perioadă, pe raza municipiului Oradea au fost 3 trupuri neînmormântate de către aparţinătorii identificaţi, din diferite motive: fie situaţia financiară precară, fie motive familiale: copiii majori refuzând înmormântarea părintelui pe motiv că acesta i-a părăsit în copilărie, pe tot parcursul vieţii neinteresându-se de soarta lor”, transmite DASO.

Pe banii orașului

Tot joi s-a stabilit și situațiile în care DASO asigură înmormântarea: persoanelor decedate în Oradea care nu au aparţinători, cadavrelor cu identitate necunoscută, persoanelor decedate aflate în executarea unei pedepse privative de libertate în Penitenciarul Oradea care nu au aparţinători sau a căror aparţinători refuză înhumarea acestora, persoanelor decedate care au avut calitatea de pensionari în sistemul public de pensii şi nu au aparţinători, persoanelor decedate pentru care nu există nicio persoană obligată să dispună în legătură cu înmormântarea sau persoana obligată se găseşte într-un loc necunoscut ori nu îşi îndeplineşte obligaţia, persoanelor decedate a căror susţinători legali nu pot să-şi îndeplinească obligaţiile datorită stării de sănătate sau a situaţiei economice precare.

Persoanele care au obligativitatea stipulată prin lege cu privire la înmormântare sunt: persoana care s-a angajat prin contract că se va îngriji de înmormântare, persoana stabilită prin testamentul defunctului iar în lipsa testamentului, soţul/soţia persoanei decedate, care a trăit în aceeaşi locuinţă cu persoana decedată în ultima parte a vieţii şi altă rudă a decedatului, până la gradul al IV-lea inclusiv.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor