Amilian Stanca, campion naţional la 20 de ani

Amilian Stanca, campion naţional la 20 de ani
Cel mai asteptat meci al galei finale a Campionatului National de Box pentru seniori a fost cel dintre oradeanul Amilian Stanca (Crisul) si Radu Zarif (CSM Iasi-SCM Bacau).

Sustinut frenetic de cei 1.000 de spectatori, Stanca (20 de ani) a reusit sa se impuna la puncte si sa-si adauge în palmares primul titlu la seniori.

„Sunt fericit. A fost greu, dar cel mai important e ca am învins. Nu ma asteptam sa mai am un vârf de forma dupa CN de tineret. Dedic victoria familiei mele si antrenorului”, a spus Amilian de pe cea mai înalta treapta a podiumului.

Pugilistul pregatit de antrenorul emerit Mihai Miklos este la al doilea titlu cucerit în acest an, în urma cu o luna Stanca devenind campion national la tineret. Amilian mai are în palmares medalia de aur la CE de cadeti 2002, fiind totodata dublu campion national la cadeti si triplu campion national la juniori.

„A produs o surpriza frumoasa, devansând doi pugilisti aflati în lotul national”, a spus Feri Vastag, antrenorul lotului national

Campionul însângerat

Partida de box disputata în finala la 81 kg a fost una dintre cele mai spectaculoase. Constantin Bejenaru (SCM Bacau) si Petrisor Gananau (Minerul Matasari), ambii în vârsta de 21 de ani, si-au carat pumni cu duiumul. În repriza a III-a Bejenaru a primit o lovitura la arcada, iar dupa gongul de repriza a fost oprit de medic sa mai boxeze. În coltul opus, Gananau exulta crezând ca a câstigat, dar regulamentul i-a dat câstig de cauza pugilistului din Bacau.

„Într-o finala, în momentul când un pugilist se accidenteaza si este oprit de antrenor, arbitru sau medic, se contabilizeaza avantajul din acel moment de pe computer. Bejenariu a avut avantaj dupa repriza a III-a, când si-a spart rau arcada, si s-a dat decizia din acel moment”, a explicat presedintele FRB Rudel Obreja.

Cu o plaga de vreo sapte centrimetri, Bejenaru a primit primul ajutor si nu a putut urca pe podiumul de premiere sa-si primeasca medalia, centura si diploma de campion, dar si premiul de 10 milioane. Pugilistul a fost transportat în vestiar, unde medicul echipei l-a cusut pe viu.

Rezultate înregistrate

Finalele CN de box pentru seniori: categoria 48 kg, Iulius Poczo (Dinamo-Constr. Hunedoara) b.p. Marius Hondaru (Rapid); cat. 51 kg, Adrian Luca (Otelul Târgoviste) b.p. Florin Ivan (CSM Braila); cat. 54 kg, Veronel Tarau (CMV Bumbesti Jiu) b.p. Daniel Enache (Petrom Ploiesti); cat. 57 kg, Viorel Simion (Dinamo) b.ab. Vasile Sandu (Petrom); cat. 60 kg, Traian Lupu (CSM Iasi) b.ab. Marian Hodorog (Petrom); cat. 64 kg, Ionut Gheorghe (Box Iacob Mira Agigea) b.p. Mihai Macovei (Petrom); cat. 69, Amilian Stanca (Crisul Oradea) b.p. Radu Zarif (CSM Iasi-SCM Bacau); cat. 75 kg, Roland Gavril (SCM Bacau) b.p. Gheorghita Sbenghea (Dinamo); cat. 81 kg, Constantin Bejenaru (SCM Bacau) b.p. Petrisor Gananau (Minerul Matasari); cat. 91 kg, Daniel Vacaru (Metrorex) b.p. Florin Stan (CSM Baia Mare); cat. +91 kg, Bogdan Dinu (Dinamo) b.p. George Gavril (SCM Bacau).

Teodor Biris