Amintiri despre un deportat

Amintiri despre un deportat
REŞIŢA – Cu prilejul comemorării a 62 de ani de la deportarea germanilor în fosta Uniune Sovietică, am stat de vorbă cu Ştefan Steiner, fiul unui deportat, prezent şi dânsul la manifestare. Tatăl său, Friedrich Steiner, a fost deportat.

Dacă ar fi trăit azi, ar fi avut 92 de ani. Dar a decedat la 73 de ani. Am încercat să aflăm şi alte motive pentru care cei de etnie germană au fost deportaţi. Se pare că, principalul a fost acela că purtau nume germane, fiind însă învinuiţi şi că ar fi fost presupuşi colaboratori cu trupele germane.

Tatăl lui Stefan Steiner, a fost dus în lagărele pentru deportaţi la vârsta de 30 de ani şi a stat acolo un an şi jumătate: „Deportaţii erau duşi să reconstruiască noua Uniune Sovietică de atunci. Au muncit în condiţii grele, au trăit în condiţii vitrege, iar despre hrană, nu mai poate fi vorba. Era sub orice critică“.

Chiar şi în asemenea condiţii ostile, tatăl său s-a făcut remarcat. „Tatăl meu a avut norocul că şi-a luat la el armonica. Îi plăcea să cânte şi era foarte talentat. Acest lucru i-a fost de un real folos, deoarece comandanţii din lagăre îl chemau să le cânte la diferite ocazii. În acest fel, şi-a atras simpatia lor şi a dus o viaţă ceva mai liniştită decât colegii lui de suferinţă“, a povestit Steiner.

Oana Copocean0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !