Amintirile unui hotelier

Amintirile unui hotelier
Deva – Dacă ar povesti tot ceea ce a văzut într-o viaţă de hotelier, căutătorii de cancan-uri ar avea un izvor nesecat de subiecte. Dar preferă să tacă. Şi să ducă cu el, atunci când va pleca, tot ceea ce a văzut sau auzit în cei peste 20 de ani de hotelărie.

Emerich Herschkovits, care acum a păşit deja în cel de-al nouălea deceniu de viaţă, a fost, timp de 22 de ani, administrator peste hotelurile din Deva. Dacia, Bulevard, Turist, iar mai apoi Sarmis şi Deva au fost, toate, casele unde şi-a primit oaspeţii.

În anul 1980 a început să ţină jurnalul hotelurilor sale. Astfel că toţi cei care au trecut pe aici şi-au lăsat numele, o fotografie sau câte o dedicaţie. În cele trei cărţi, pe câteva sute de pagini, stau autografele tuturor celor care i-au trecut pragurile. În cele trei cărţi sunt scrise amintiri în toate limbile pământului. Chiar şi un fost deţinut, proaspăt eliberat, care a petrecut o noapte în hotel a scris într-una din cărţile sale. Cele mai de preţ amintiri, însă nu sunt scrise niciunde.

Amintiri nescrise

Toţi marii actori, cântăreţi sau sportivi români şi nu numai i-au trecut pragul, iar unii i-au rămas prieteni. Pe Florin Piersic îşi aminteşte că l-a ajutat odată să cumpere o Dacie pentru Ana Szelles. Cea mai dragă în cartea sfântă a amintirilor i-a rămas, însă, Nadia Comăneci care, venind cu Lotul Olimpic la Deva, l-a rugat să îi dea să mănânce un măr. Adrian Păunescu i-a scris o poezie de 14 strofe, pe care avea să o publice, mai târziu, în volumul „Iubiţi-vă pe tunuri”.

Soţia lui Emerich a fost tare curtată, în tinereţe, de Horia Moculescu, care avea să vină, mai apoi, şi el, de zeci de ori în hotelurile sale. În biroul său, maestrul Jalea a plămădit, din lut, macheta statuii ecvestre a lui Decebal, din centrul Devei. Păstrează şi acum meniul care a fost servit la aniversarea de 700 de ani a Devei.

De la „Supă Ardelenească” la „Plăcintă Dacică”, tot meniul a fost de factură autohtonă. Administratorul îşi aminteşte, însă, cum VIP-urile vremii au plecat, după chef, fără să plătească.

Despre o mare personalitate culturală bătrânul îşi aminteşte că a fost în hotelurile sale cu cel puţin… zece “neveste”. Emerich Herschkovits păstrează şi acum sute de felicitări şi ilustrate, trimise de pe toate colţurile globului. Amintirile sale îi sunt azi prieteni dragi. Singurii prieteni cu care mai stă la masă.

Hannelore Acârnulesei0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !