Amoniac cu efecte letale

2Comentarii
Amoniac cu efecte letale
Un abator închis de circa doi ani de zile riscă să arunce în aer tot echilibrul ecologic din jurul Salontei.

Prefectul de Bihor a adus ieri la cunoştinţa opiniei publice riscurile producerii unui dezastru ecologic în zona Salonta. Gavrilă Ghilea a anunţat că instalaţia de frig de la SC Prodaliment Salonta – un abator închis deja de mai multă vreme – ar putea să provoace o explozie cu efecte letale pe o rază de aproape un kilometru şi cu o toxicitate ridicată pe o rază de 2,5 kilometri, pe o durată de 45 de minute. Ghilea i-a convocat luni la Prefectură pe şefii următoarelor instituţii: Primăria Salonta, SC „RTZ & Partners IPURL” (lichidator judiciar), ISU „Crişana”, Electrica, APM Bihor, Garda de Mediu şi SC „Protan” SA Suplacu de Barcău.

Măsuri

În urma discuţiilor, prefectul a dispus mai multe măsuri menite să evite producerea unui dezastru. Iată-le: Electrica va continua să furnizeze curent, pentru a nu se opri instalaţia; SC „Protan” SA va procesa întreaga cantitate de resturi animaliere aflată în cele două tuneluri de frig de la „Prodaliment”, până azi, 6 mai; lichidatorul judiciar va încerca să închirieze spaţiile pe care le are în administrare, până la sfârşitul acestei săptămâni. În cazul în care nu va reuşi, va proceda la golirea instalaţiei de frig de întreaga cantitate de amoniac; APM Bihor va monitoriza tot ce se întâmplă în zona de risc potenţial şi va informa instituţiile abilitate să ia măsuri urgente în cazul oricărui pericol semnalat.

Instalaţia de frig care riscă să sară în aer la un fost abator din Salonta – Prodaliment SA – funcţionează pe bază de amoniac (circa 12-15 tone), având menirea de a păstra o temperatură de -5 grade Celsius în două tuneluri de frig în care sunt depozitate 12 tone de deşeuri animaliere. În cazul în care s-ar sista furnizarea alimentării cu energie electrică mai mult de opt ore, ar creşte presiunea amoniacului care ar fi astfel eliberat în atmosferă, în mod necontrolat.
Consecinţele ar fi dramatice pentru locuitorii din zonă – efect letal pe o rază de 850 de metri şi toxicitate ridicată pe o rază de 2,5 kilometri, pe o durată de 45 de minute.

Curentul nu trebuie oprit

Reprezentantul Guvernului în teritoriu s-a întâlnit cu şefii instituţiilor direct vizate pentru luarea măsurilor de prevenţie ce se impun. „În ceea ce mă priveşte, urmăresc permanent evoluţia situaţiei de la SC Prodaliment SA Salonta, pentru că trebuie să se intervină prompt în cazul apariţiei unor complicaţii sau disfuncţii în executarea măsurilor dispuse în urma întâlnirii de luni, de la sediul Instituţiei Prefectului. Până la golirea instalaţiei de răcire, furnizarea energiei electrice nu trebuie oprită, pentru a nu determina eliminarea prin supapele de siguranţă a amoniacului în atmosferă, iar apoi pentru a nu se produce o eventuală explozie devastatoare”, a ţinut să spună prefectul Ghilea în legătură cu situaţia creată.

C.C.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor