ANAF vrea plata impozitelor în două rate

De Dan Birta
ANAF vrea plata impozitelor în două rate
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a propus Ministerului Finanţelor Publice stabilirea efectuării plăţii impozitelor anticipate de către persoanele fizice în două tranşe anuale, în loc de patru.

Termenele scadente ar urma să fie 25 iulie şi 25 noiembrie.

O altă propunere făcută de ANAF este menţinerea dispoziţiei potrivit căreia, în cazul impunerilor efectuate după expirarea termenelor de plată prevăzute de lege, contribuabilii au obligaţia efectuării plăţilor anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent.

Avantajele acestor propuneri constau în eliminarea confuziei care se creează în rândul contribuabililor cu privire la sumele datorate, prin emiterea, în cele mai multe cazuri, a unei singure decizii de impunere în cursul anului. De asemenea, se reduce numărul de plăţi efectuate în cursul anului şi se simplifică procedura de stabilire a plăţilor anticipate şi reducerea costurilor de administrare prin reducerea numărului de operaţiuni efectuate de organul fiscal referitoare la recalcularea plăţilor anticipate, emiterea şi comunicarea deciziilor de impunere de recalculare a plăţilor anticipate.

ANAF a mai solicitat Ministerului Finanţelor Publice simplificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor anuale din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr de până la 5 contracte de închiriere în valută. În acest fel s-ar elimina obligaţia de completare şi depunere de către contribuabilii care au contracte de închiriere în valută, a declaraţiei privind veniturile realizate (formular 200). Totodată, s-ar simplifica modul de stabilire a venitului anual prin utilizarea unui curs unic de schimb valutar pentru evaluarea venitului, în scopul evitării depunerii unei declaraţii în plus.

În cazul transferului de proprietate a bunurilor imobile prin procedura de executare silită, ANAF propune ca obligaţia stabilirii şi reţinerii impozitului să revină organului de executare silită, în momentul valorificării bunului imobil. În acest fel s-ar elimina obligativitatea contribuabilului de a depune declaraţia fiscală aferentă în cele zece zile de la data transferului, în vederea calculării impozitului. Această propunere va duce la creşterea încasărilor la bugetul de stat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !