Analiză gratuită pentru o lună!

ORADEA – În data de 4 decembrie s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind cadrul de reglementare şi desfăşurare a efectuării gratuite a hemoglobinei glicozilate.

De această analiză vor beneficia pacienţii cu diabet, aceasta putând fi făcută la orice laborator medical care are contract cu CAS-ul. Potrivit specialiştilor, hemoglobina glicozilată este utilizată pentru supravegherea eficacităţii unui tratament de lungă durată la diabetici. „Acest lucru îi ajută foarte mult pe medicii diabetologi în ceea ce priveşte stabilirea echilibrului metabolic cât şi în corectitudinea aplicării protocolului terapeutic pe o perioadă mult mai îndelungată”, susţine dr. Amorin Popa, şeful Centrului Judeţean de Diabet.

„În perioada cuprinsă între 3 şi 24 decembrie 2007, toţi bolnavii de diabet, aflaţi în evidenţa şi monitorizarea medicilor de familie, vor beneficia gratuit de efectuarea hemoglobinei glicozilate. În acest sens, pacienţii se vor adresa medicului în evidenţa căruia se află (diabetolog, cu competenţă în diabet, nutriţie şi alte boli metabolice sau medicul de familie) pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectivă”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul MS-ului.

Cu recomandarea primită de la medic, pacienţii vor merge la unul dintre laboratoarele aflate în relaţie contractuală cu CAS-ul. „Cu această ocazie, amintim că pacienţii trebuiau să-şi obţină scrisorile medicale de la medicii diabetologi şi pe baza acestora să se înregistreze la medicii de familie pe lista cărora sunt înscrişi”, se specifică în comunicatul MS-ului.

A început şi în Bihor

Potrivit spuselor Oanei Giurcă, purtător de cuvânt al CAS Bihor, pentru judeţul nostru s-au primit fonduri în valoare de 292.000 lei în vederea efectuării acestei analize. „În decursul zilei de astăzi vom începe încheierea de acte adiţionale cu laboratoarele care vor efectua această analiză. Totodată, vom informa medicii de familie şi pe cei diabetologi. Mâine vă vom comunica şi laboratoarele care vor încheia contract cu noi în acest sens cât şi perioada în care se va efectua analiza”, ne-a declarat Oana Giurcă.

Procedură

La sfârşitul anului, laboratoarele vor transmite medicilor diabetologi, respectiv medicilor de familie, rezultatele analizelor, iar medicii de familie le vor înregistra în propriile evidenţe. În funcţie de rezultatele obţinute, medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacienţilor consultaţii de specialitate la medicii diabetologi. Potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, în urma efectuării acestei analize, vor exista nişte parametri în funcţie de care bolnavilor li se va putea prescrie medicamente pentru şase luni.

„Analiza numită hemoglobina glicozilată se poate realiza suplimentar şi gratuit pentru că derularea programului pe anul 2007 ne-a permis obţinerea de economii pe care le folosim tot pentru perfecţionarea programului, dar numai în cursul acestui an, conform legii bugetului”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii. Până în prezent, o astfel de analiză costa aproximativ 20 de lei.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !