Analize în aşteptarea poştaşului

8Comentarii
Analize în aşteptarea poştaşului
ORADEA – S-a bătut în cuie. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, este ferm hotărât ca de la 1 iulie să demareze cel mai amplu program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din ultimii ani.

„Noi vom mai avea câteva întâlniri cu domnul ministru în aceste zile, pentru a pune la punct ultimele detalii, astfel încât dupa data de 15 iunie sa trecem efectiv la instructajul medicilor de familie”, a declarat ec. Simona Ardelean, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, în cadrul unei conferinte de presa sustinute marti împreuna cu conducerea Autoritatii de Sanatate Publica Bihor.

Cu ochii pe cutia postala!

Potrivit spuselor dr. Ladislau Ritli, directorul ASP Bihor, în perioada urmatoare bihorenii trebuie sa primeasca prin posta o scrisoare care sa contina atât o explicatie succinta a ceea ce va trebui sa faca fiecare persoana în cadrul acestui program, cât si doua taloane: cu unul se va prezenta la medicul de familie, iar cu cel de-al doilea la laboratorul de analize.

„Fiecare va primi acasa acest plic, cu confirmare de primire. Este vorba atât de asigurati cât si de neasigurati. Toti au dreptul la acest program. Fiecare se va prezenta în luna în care este nascut la medicul de familie, cu cele doua taloane.

Nu se va efectua consultul si nici analizele la laborator daca pacientul nu va avea cele doua taloane, deoarece acestea trebuie trimise înapoi la CAS, pentru decontarea serviciilor”, sustine dr. Ritli. Nici ec. Ardelean si nici dr. Ritli nu au stiut sa spuna exact însa când vor fi tiparite taloanele si nici data la care cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu softul aferent programului.

Analize de 500.000 de lei vechi

Fiecare pacient consultat de medicul de familie va avea dreptul la efectuarea a cel mult noua analize uzuale, diferentiate pe categorii de vârsta si care sa nu depaseasca suma de 500.000 de lei vechi, alocata fiecaruia. „Medicul de familie va alege ce analize trebuie facute. Unii vor avea nevoie de mai putine analize, altii de mai multe.

Cine va depasi aceasta suma va fi nevoit sa plateasca din buzunarul propriu. De asemenea, si persoanele neasigurate pe care le vom depista cu o boala vor trebui sa suporte cheltuielile pe mai departe. Programul se centreaza efectiv pe consult si efectuarea de analize medicale de baza”, afirma dr. Eva Vajda, medic de familie.

Doar dupa programare

La nivel national, întregul program a fost evaluat la 300 milioane de euro, bani proveniti de la Ministerul Sanatatii si din taxa pe viciu. „Având în vedere ca ne asteptam ca peste 565 de mii de cetateni sa se prezinte la aceste analize, dupa un calcul general a reiesit ca Bihorului îi revin 39 milioane de RON”, precizeaza dr. Ritli.

Programul se va desfasura pe o perioada de 15 luni, ultimele trei luni fiind destinate celor care nu au reusit sa-si efectueze la timp analizele. „Facem apel la pacienti sa aiba multa întelegere. Acestia vor fi programati la medicul de familie, deoarece noi nu vom putea efectua mai mult de sase consultatii pe zi.

Si la laborator tot programati vor merge. Iar cine nu va dori sa se prezinte deloc, trebuie sa stie ca fiecare este raspunzator pentru sanatatea sa”, conchide dr. Ana Popa, medic de familie, subliniind faptul ca de la 1 iulie examenul de bilant obisnuit va disparea.

Viorica Borz8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor