Analize în aşteptarea poştaşului

ORADEA – S-a bătut în cuie. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, este ferm hotărât ca de la 1 iulie să demareze cel mai amplu program de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din ultimii ani.

După ce săptămâna trecută a avut mai multe întâlniri în ţară cu reprezentanţii autorităţilor sanitare şi ai caselor de asigurări de sănătate, fiecare instituţie a trecut la organizarea din propriul judeţ.

„Noi vom mai avea câteva întâlniri cu domnul ministru în aceste zile, pentru a pune la punct ultimele detalii, astfel încât după data de 15 iunie să trecem efectiv la instructajul medicilor de familie”, a declarat ec. Simona Ardelean, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute ieri împreună cu conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Bihor.

Cu ochii pe cutia poştală!

Potrivit spuselor dr. Ladislau Ritli, directorul ASP Bihor, în perioada următoare, bihorenii trebuie să primească prin poştă o scrisoare care să conţină atât o explicaţie succintă a ceea ce va trebui să facă fiecare persoană în cadrul acestui program cât şi două taloane: cu unul se va prezenta la medicul de familie, iar cu cel de-al doilea la laboratorul de analize.

„Fiecare va primi acasă acest plic, cu confirmare de primire. Este vorba atât de asiguraţi cât şi de neasiguraţi. Toţi au dreptul la acest program. Fiecare se va prezenta în luna în care este născut la medicul de familie cu cele două taloane. Nu se va efectua consultul şi nici analizele la laborator dacă pacientul nu va avea cele două taloane, deoarece acestea trebuie trimise înapoi la CAS pentru decontarea serviciilor”, susţine dr. Ritli.

Nici ec. Ardelean şi nici dr. Ritli nu au ştiut să spună exact însă când vor fi tipărite taloanele şi nici data la care cabinetele medicilor de familie vor fi dotate cu softul aferent programului.

 

Analize de 500.000 de lei vechi

Fiecare pacient consultat de medicul de familie va avea dreptul la efectuarea a cel mult nouă analize uzuale, diferenţiate pe categorii de vârstă şi care să nu depăşească suma de 500.000 de lei vechi cât îi este alocat fiecăruia. „Medicul de familie va alege ce analize trebuie făcute. Unii vor avea nevoie de mai puţine analize, alţii de mai multe. Cine va depăşi această sumă, va fi nevoit să plătească din buzunarul propriu. De asemenea şi persoanele neasigurate pe care le vom depista cu o boală, vor trebui să suporte  cheltuielile pe mai departe. Programul se centrează efectiv pe consult şi efectuarea de analize medicale de bază”, afirmă dr. Eva Vajda, medic de familie.

Doar după programare

La nivel naţional, întregul program a fost evaluat la 300 milioane de euro, bani proveniţi de la Ministerul Sănătăţii şi din taxa pe viciu. „Având în vedere că ne aşteptăm ca peste 565 de bihoreni să se prezinte la aceste analize, după un calcul general a reieşit că Bihorului îi revin 39 de milioane de RON”, precizează dr. Ritli.

Programul se va desfăşura pe o perioadă de 15 luni, ultimele trei luni fiind destinate celor care nu au reuşit să-şi efectueze la timp analizele. „Facem apel la pacienţi să aibă multă înţelegere. Aceştia vor fi programaţi la medicul de familie, deoarece noi nu vom putea efectua mai mult de şase consultaţii pe zi. Şi la laborator tot programaţi vor merge.

Iar cine nu va dori să se prezinte deloc, trebuie să ştie că fiecare este răspunzător pentru sănătatea sa”, conchide dr. Ana Popa, medic de familie, subliniind faptul că de la 1 iulie examenul de bilanţ obişnuit va dispărea.

Echipa de implementare

La nivelul judeţului Bihor, coordonatorul acestui program va fi dr. Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt al ASP Bihor, alături de care se va afla dr. Clara Kricsfalussy tot de la ASP, dr. Mircea Nasta de la CAS Bihor, dr. Eva Vajda şi dr. Ana Popa, din partea medicilor de familie.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !