Ancheta de la Grivei devine „penală”

De Cristina Ghilea
5Comentarii
Ancheta de la Grivei devine „penală”
Patru angajaţi ai ADP SA sunt urmăriţi penal pentru cruzime faţă de animale sau pentru neglijenţă în serviciu.

Scandalul maidanezilor iscat la începutul anului, când mai multe poze cu câini mutilaţi şi morţi în adăpostul Grivei au stârnit revoltă şi indignare, a ajuns în faza dosarelor penale. Veterinarul Cosmin-Viorel Şimonca, hingherul Francisc Birta, Călin Ardelean şi Florentin Anton – actualul respectiv fostul administrator al adăpostului de câini comunitari Grivei sunt urmăriţi penal, în urma plângerilor de cruzime faţă de animale formulate de mai mulţi susţinători ai cauzei câinilor comunitari.

De la începutul anului, s-au depus zece plângeri penale şi o petiţie semnată de 700 de persoane, prin care se reclamă modul de administrare a adăpostului. Ancheta derulată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea s-a finalizat în 17 aprilie, cu rezoluţia de punere sub urmărire penală a celor patru angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public SA (ADP SA), administratorul adăpostului de câini comunitari. „Sunt date temeinice că persoanele respective s-ar face vinovate de faptele pentru care sunt acuzate” Simina Goia, prim-procuror adjunct cu atribuții de purtător de cuvânt în cadrul Parchetului local, cu precizarea că urmărierea penală a început pe 17 aprilie.

Acte de cruzime

Veterinarul Cosmin-Viorel Şimonca este cercetat pentru cruzime faţă de animale în formă continuată. Conform procurorilor, acesta ar fi eutanasiat câinii comunitari cu substanţe nepermise de lege, „care determină o agonie prelungită şi o moarte prin chinuri” dar şi folosirea de substanţe aprobate de lege dar în cantităţi insuficiente pentru o moarte fără chinuri.

Alte aspecte constatate sunt că veterinarul nu a acordat ajutor de urgenţă atunci când se impunea, nu a separat exemplarele bolnave de infecţii contagioase de cele sănătoase şi nici femelele gestante de câinii adulţi, care au omorât puii nou născuţi. Florentin Anton, fostul administrator de la Grivei în perioada septembrie-decembrie 2012 şi Călin Ardelean, actualul administrator, s-ar face vinovaţi de neglijenţă în serviciu. Hingherul Birta Francisc este cercetat pentru infracţiunea de cruzime împotriva animalelor. Prim-procurorul adjunct Simina Ioana Goia a mai spus că, în acest stadiu al cercetării penale, procurorii vor continua audierea martorilor.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor