Anchetă în jurul lui Kiss

67Comentarii
Anchetă în jurul lui Kiss
ORADEA – Parchetul local verifică circumstanţele în care s-au alocat 2,2 milioane de lei pentru renovarea castelului de la Cadea, revendicat însă de urmaşii contelui Pongracz.

Prim-procurorul Vasile Popa precizează că, iniţial, ancheta viza Consiliul Judeţean (CJ) Bihor per ansamblu, ca for tutelar al Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor, actualul administrator al castelului.

Preşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, declara, joi, în Jurnal Bihorean, că nu ştia despre cererea de retrocedare. Însă luni a apărut într-un săptămânal local un facsimil al unei înştiinţări trimise tocmai de Kiss către avocaţii revendicatorilor, încă dinainte de începerea lucrărilor.

 

Astfel că procurorul Dorel Moţiu de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a făcut o informare scrisă către Parchetul local, observând premisele unei infracţiuni de abuz în serviciu. Presat de situaţie, Kiss caută ţapi ispăşitori în propria ogradă.

 

Ştia de revendicare

 

Prim-procurorul Vasile Popa a confirmat faptul că există un astfel de dosar, însă a negat faptul că ancheta l-ar viza în momentul de faţă pe preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Kiss Alexandru, după cum a apărut ieri într-un flux naţional de ştiri. Vasile Popa a adăugat că ancheta a început în urmă cu mai multe săptămâni şi a spus că parchetul va cerceta şi aspectele apărute luni în săptămânalul „Bihoreanul”. În speţă, e vorba şi de o înştiinţare trimisă de Kiss către avocaţii moştenitorilor încă dinainte de începerea lucrărilor.

 

Astfel, preşedintele CJ Bihor nu mai poate spune că nu ştia de revendicare. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, a declarat ieri că a trimis o notă scrisă Parchetului local cu privire la noile aspecte semnalate de ziarişti. „Ca purtători de cuvânt avem în atribuţii şi revista presei. Dacă se verifică aspectele publicate în Bihoreanul, se impun cercetări sub aspectul săvârşirii abuzului în serviciu, eventual în forma calificată. Am făcut deja o informare scrisă la Parchetul de pe lângă Judecatoria Oradea, cea care are competenţă în acest caz”, a declarat ieri procurorul Dorel Moţiu.

 

Protecţia urmasilor…

 

În acest context, Alexandru Kiss tocmai a dispus verificări în cadrul instituţiei pe care o conduce, pentru a găsi eventuali responsabili de alocarea a 2,2 milioane lei (circa 700.000 euro) pentru renovarea castelului retrocedabil. Astfel, consilierul judeţean Szabo Odon precizează: „Preşedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss, a iniţiat o comisie de verificare a aspectelor semnalate, solicitând şi câte un reprezentant al Instituţiei Prefectului Bihor şi al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DASPC) Bihor”.

 

De altfel, şi prefectul Ilie Bolojan a fost prins în acest carusel, după ce a făcut lobby pentru ca Agenţia Naţională pentru Persoanele cu Handicap (ANPH) să direcţioneze fonduri guvernamentale spre Cadea. „Să fie clar, eu nu am cerut bani de la Guvern pentru ca ei să fie investiţi într-o clădire ce urmează să fie retrocedată!”, a precizat însă Bolojan după izbucnirea scandalului. Pe aceeaşi linie făcea declaraţii, în urmă cu o săptămâna, şi Kiss Alexandru. Însă acum e contrazis de facsimilul apărut tocmai dinspre avocaţii urmaşilor. Singura care a recunoscut că a aflat, într-un cadru neoficial, de revendicarea castelului e şefa DASPC Bihor, Koncsek Zita.

Cristian Horgos67Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor