Andreea Raducan la Oradea

De Veronica Bursaşiu
Andreea Raducan la Oradea
Sâmbătă Andreea Raducan şi-a lansat cartea autobiografică „Reversul medaliei”.

Poate o dată în viaţă ai şansa să întâlneşti o mare campioană, aşa cum este Andreea Răducan. Iar sâmbătă, orădenii au putut să-i spună cât de mult o iubesc şi o admiră fiindcă nu o dată i-a făcut să trăiască, împreună cu ea, sentimentul unic al victoriei. Dar au şi suspinat atunci când o aterizare nu a fost chiar perfectă. Victoriile ei, dar şi momentele mai grele fac din Andreea Răducan campioana inimilor noastre. Încă de la patru ani, a fost prea ambiţioasă ca să-şi poată păcăli destinul. Chiar dacă uneori, atunci când simţea, doar pentru o clipă că nu mai poate, avea „un plan de succes pentru orice situaţi”: acela de a-l suna pe tatăl său să o ducă acasă din sala de antrenament. O vorbă spusă atunci când a simţit că cei 10 centimetri ai bârnei o sperie avea să o întărească şi să o ajute să devină o mare campionă: „tata te aşteaptă întotdeauna la capătul bârnei”.

Marea gimnastă, Andreea Raducan a ştiu însă că atunci „când alegi calea sportului de performanţă şi mai ales calea gimnasticii, trebuie să fii convins că vei avea o viaţă plină de cele mai mari satisfacţii, dar şi de renunţări. „Gimnastica e un serviciu pe care îl prestezi în fiecare zi opt ore, indiferent de anii foarte puţini pe care îi ai. Pentru că nu ai timp să-ţi petreci copilăria cum ar fi normal, rămâi un pic copil toată viaţa”, mărturiseşte autoarea cărţii „Reversul medaliei”. Gimnasta nu regretă nici o clipă alegerea făcută. „Acum realizez că mi s-a potrivit atât de bine, încât orice altceva aş fi încercat să fac ar fi fost probabil în zadar. Sportul de performanţă devine un job, pentru că performanţa o obţii numai prin sport susţinut şi repetat”, crede cu tărie Andreea Raducan.

Andreea Raducan, premiată de prefect

„Această carte îşi doreşte, spre surprinderea unora, să reconstituie cât mai exact cele întâmplate atunci (la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 ). De ce surprindere? Pentru că în mod normal, fiecare dintre noi doreşte să uite momente dificile pe care a trebuit să le depăşească la un moment dat în viaţă. Andreea Raducan însă nu vrea să uite şi chiar dacă rememorarea acelor clipe îi redeschide o rană, probabil niciodată închisă, vrea să reia firul evenimentelor şi pe cât posibil să aducă un plus de lumină asupra unor întâmplări bizare, ce poate nu vor fi lămurite pe deplin niciodată. Decizia retragerii medaliei, culisele luării acelei hotărâri, numeroase vicii de procedură şi multe alte momente mai puţin cunoscute vor face obiectul acestei reconstituiri. O reconstituire este o încercare ce presupune multă răbdare, perseverenţă şi curaj. Rămâne întrebarea de ce acum? Poate din orgoliu, poate din dorinţa de a mai demonstra încă o dată că nu a fost vinovată şi că a plătit un preţ prea mare pentru o greşeală ce nu i-a aparţinut?

Andreea face acest efort de a povesti faptele. Pentru noi, Andreea rămâne campioana olimpică de la Sidney şi credem că dincolo de amănuntele pe care le veţi descoperi în această carte legate de cele întâmplate la Sydney rămâne evident spiritul de învingător al Andreei. Exemplul ei de perseverenţă, determinare şi curaj. Speranţa că în timp, cândva, i se va face dreptate, îi dă puterea să meargă mai departe şi să-i privească pe cei din jur cu încredere”, spun Mariana Bitang şi Octavian Belu, cea de-a doua pereche de părinţi a Andreei, oamenii alături de care şi-a petrecut 360 de zile din an. “Reversul medaliei” este un proiect susţinut de compania RDS & RCS, avându-i ca parteneri pe: Brenntag, Hyundai, Tarom, Yves Rocher, Stephanie Anais 1974, Metro, World Class, Hotel Forum Continental Oradea. Partenerii media ai evenimentului: Prima TV, Kiss FM, Cronica Cârcotaşilor, Pro Sport, Zile şi Nopţi.

Noris a fost cel care a susţinut evenimentul din punct de vedere muzical. La lansarea cărţii, la Oradea, Andreea Răducan s-a întâlnit cu şeful Sportului bihorean, Sorin Buhaş, care este coleg de doctorat cu Andreea Răducan, la Bucureşti. Marea surpriză a venit însă din partea prefectului de Bihor, Claudiu Pop. Acesta i-a înmânat marii gimnaste o medalie pe care scrie: „Andreea Răducan, campioana sufletelor bihorenilor”. Reprezentantul Guvernului în teritoriu i-a spus Andreei să nu uite de Bihor, fiindcă bihorenii nu o vor uita niciodată şi i-a spus să pună medalia alături de cele peste 150 pe care le are acasă. Nu în ultimul rând, Andreea Răducan a ţinut să-i mulţumească prietenei sale, omului deosebit de implicat şi de discret, jurnalista orădeană Rodica Boitoş, redactorul Reversului medaliei.

Aplaudate de Andreea Raducan

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !