Angajatorii obligaţi să asigure apă şi duşuri salariaţilor

De Simona Drimbău
Angajatorii obligaţi să asigure apă şi duşuri salariaţilor
În perioada în care se manifestă temperaturi extreme ridicate se impun condiţii speciale de muncă.

Având în vedere prognoza meteo actuală, care indică vreme caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind pragul critic de 80 de unități Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor readuce în atenţia angajatorilor măsurile ce pot fi luate în perioade cu temperaturi extreme ridicate pentru asigurarea microclimatului optim al lucrătorilor.

Astfel, în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi să ia mai multe măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber. Astfel, se impune reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite,
cu curenţi de aer.

Măsuri

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie precum şi asigurarea de duşuri.

„Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000, respectiv reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.”, precizează Marius Rotar, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor.

În conformitate cu prevederile legale, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute, a primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate precum şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Angajatorii care nu respectă legea riscă să fie sancţionaţi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !