Angajatorii, obligați să asigure condiții speciale de lucru pe timp de caniculă

De Simona Drimbău
Condiţii speciale de muncă
Condiţii speciale de muncă
Reducerea orelor de muncă, dar şi întreruperea colectivă a lucrului în situaţiile extreme, sunt doar câteva din obligaţiile pe care angajatorii trebuie să le respecte în timpul perioadelor cu temperaturi ridicate – caniculare.

Având în vedere prognoza meteo actuală, care indică vreme caniculară pe raza județului Bihor, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind pragul critic de 80 de unități, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor readuce în atenţia angajatorilor măsurile ce pot fi luate în perioade cu temperaturi extreme ridicate, pentru asigurarea microclimatului optim al lucrătorilor.

Temperaturile ridicate extreme sunt considerate temperaturile de peste 37 grade Celsius, respectiv valori ale indicelui temperatura-umiditate de peste 80 de unităţi.

Astfel, în conformitate cu prevederile Ordonanţei nr. 99/2.000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, sunt necesare de asemenea asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri / persoană / schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Program redus

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2.000, respectiv reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc..

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute.

Angajatorul trebuie, de asemenea, să asigure acordarea primul ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate dar şi trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă, sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Conform reprezentanţilor ITM Bihor, pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul, sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !