Angiograful, testat oficial

3Comentarii
Foto J.B.
Foto J.B.
O echipă, formată de specialişti din Timişoara şi Oradea, a testat oficial angiograful Spitalului Judeţean Spitalul Clinic Judeţean din Oradea a fost luni şi marţi gazda unui eveniment care s-a desfăşurat în premieră pentru locuitorii urbei de pe Criş.

Oradea se pare că intră în lumea bună a cardiologiei. Unul din cele mai performante angiografe din ţară, al şaselea ca număr, a fost testat oficial, luni, în prezenţa doctorului Milovan Slovenski din Timişoara. Bolnavii care suferă de cardiopatie ischemică, infarct miocardic, preinfarct etc. se vor putea bucura de utilitatea acestui angiograf. Medicii nu vor mai fi nevoiţi să-i expedieze la Timişoara sau la Cluj-Napoca pentru investigaţii în acest sens.

După trei ani de strădanii Oradea are angiograf şi asistenţă pe măsură. De altfel, dr. Slovenski a spus, marti , într-o conferinţă de presă că „patru medici orădeni se pregătesc, acum, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara”. Potrivit medicului „aceştia au făcut progrese foarte mari şi foarte curând vor putea desfăşura independent activitatea.

Pe parcursul celor două zile intense de muncă, medicii au efectuat primele şapte proceduri în acest sens. Luni au fost trataţi patru pacienţi, în timp ce marti, medicii au rezolvat trei astfel de proceduri foarte complexe. Potrivit dr. Slovenski, unui pacient, care a suferit un infarct miocardic anterior, i-a fost implantat, un stern coronarian şi unui alt pacient, un stern chilian, o procedură de angioplastie periferică. Vârsta pacienţilor trataţi în aceste zile a fost cuprinsă între 40 şi 65 de ani. Specialistul a mai atenţionat că boala coronariană afectează, în primul rând, populaţia masculină.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean s-a declarat uluit de utilitatea tehnologiei. „Pe parcursul celor două zile pe care le-am desfăşurat la Oradea s-a observat cât de important este să dispui de tehnologia necesară, astfel încât mâna unui m,edic să poată, prin intermediul aparaturii, să facă ceea ce trebuie”, a declarat Emil Popovici Muţ. Acesta a garantat că aparatul va funcţiona la capacitatea lui maximă (12 ore din 24).

Singura problemă cu care se confruntă, însă, medicii acum e susţinerea financiară a consumabilelor. Preţul unei proceduri diagnostice se ridică la 300 de euro până la maximum 500 de euro/pacient. O procedură terapeutică poate să-l coste pe pacient între 1000 şi 3000 de euro. Preţurile procedurii depind de materialele folosite.

In luna noiembrie se distribuie fondurile pe centrele unde se practica cardiologie envaziva. Banii vor veni din ianuarie. Dar lucram si pana in ianuarie, avem materiale pentru inca 200 de pacienti pana la sfarsitul anului. Până când Spitalul Judeţean va fi inclus în programul naţional, medicii se vor folosi de materialele de care dispun.

În luna noiembrie se distribuie fondurile pe centrele unde se practică cardiologia invazivă şi Oradea va putea intra în acest circuit. Până în ianuarie, când se vor distribui banii, se vor utiliza materialele de care dispune secţia de cardiologie. Şeful clinicii de cardilogie Mircea Popescu spune că deocamdată secţia de cardiologie dispune de materiale pentru 200 de pacienţi. Există 2 categorii de pacienţi, acuţii, 1-2 cazuri zilnic, la care medicii trebuie să intervină de urgenţă şi cei cronici, pentru care se va alcătui o listă în funcţie de gravitatea leziunilor.
Crina Dobocan

Taguri:


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor