ANI: Peto Csilla, penala ca si-a angajat fiica

Peto Csilla
Peto Csilla
Deputata UDMR e acuzată de ANI că a intrat în conflict de interese, angajându-şi fiica la cabinetul parlamentar.

Deputata UDMR de Oradea, Peto Csilla, apare în ultimul comunicat al ANI, alături de alţi cinci deputaţi, despre care Agenţia a constatat că şi-au angajat rudele la propriile cabinete parlamentare. Dintre ceilalţi, trei sunt PSD, unul UDMR şi un altul de la minorităţi.

„Doamna Csilla-Mária PETÖ, Deputat în Parlamentul României, a propus angajarea și a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiicei sale, doamna Dalma Csilla PETÖ, începând cu data de 01.02.2009 – prezent, în cadrul Biroului Parlamentar deţinut în Circumscripţia electorală nr. 5 Bihor, încălcând, astfel, prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se arată în comunicatul Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI).

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către Peto Csilla şi de către ceilalţi parlamentari (Marian Neacşu, Ghervazen Longher, Árpád Pal, Florin-Costin Pâslaru şi Vasile Gliga) a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României. ANI mai cere anularea contractelor încheiate cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.

„Nefondat şi nelegal”

Peto Csilla crede că raportul ANI „este o mare greşeală pentru că este nefondat şi este nelegal”. Deputata UDMR spune că „nu există niciun act normativ care ar interzice acest mod de angajare a personalului biroului parlamentar”, deoarece, spune Peto Csilla este vorba despre „o activitate cu caracter politic, care este o activitate incomparabilă cu alte feluri de activităţi”. Peto îşi motivează preferinţa pentru fiica sa, prin faptul că în acel post avea nevoie de o persoană de încredere. „Ceea ce este o noutate, recent, în Monitorul Oficial, partea a II-a, nr. 29/C, din 19 octombrie, a apărut o interpretare oficială din partea Parlamentului, în care se precizează că aceste angajări sunt legale şi nu există conflict de interese“, a declarat demnitara pentru Jb.

De altfel, Peto nu crede că a comis ceva imoral. „De la bun început, când am venit deputat nou în Camera Deputaţilor, primul lucru a fost să mă interesez dacă pot să o angajez. Ea nu e angajată a cabinetului parlamentar, ci a Camerei Deputaţilor şi este semnată de secretarul Camerei. Nu cred că secretarul ar fi semnat o ilegalitate”, ne-a spus depatata, adăugând că, dacă nu ar fi angajat-o la cabinet, fiica sa ar fi fost şomeră. Parlamentara se declară mulţumită de activitatea fiicei sale. „Lucrăm foarte bine cu alegătorii. A fost la Pensii, la ASCO, la Primărie. Până acum, 500 de persoane au fost la cabinet, cu diferite probleme. Bdul Dacia 108. Şefa de cabinet este acolo”, ne-a încredinţa Peto Csilla.

C.C.

 

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !