Aniversare jubiliara la Universitatea Oradea

De Cristian Horgoș
Rectorul Bungău şi prorectorul Şipoş
Rectorul Bungău şi prorectorul Şipoş
La jubileul semi-centenar va cuvânta şi preşedintele Uniunii Scriitorilor (USR) – Nicolae Manolescu.

Conducerea Universităţii a anunţat miercuri aniversarea jubiliară „50 de Ani de Învăţământ Superior Continuu la Oradea”. Evenimentul va avea loc în cadrul ediţiei a 24-a a manifestării „Săptămâna Ştiinţifică a Universităţii din Oradea” (28 mai – 2 iunie 2013). Încă se lucrează la programul aniversării, dar rectorul Constantin Bungău a putut anunţa deja că preşdintele USR – academicianul Nicolae Manolescu va fi prezent la o prezentare de literatură şi documente în memoria scriitorilor şi publiciştilor Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.

Rectorul a reamintit succint şi istoricul instituţiei pentru a arăta că Universitatea din Oradea, indiferent de numele pe care le-a avut, împlineşte o jumătate de secol. Astfel, în 1963, la Oradea s-a înfiinţat Institutul Pedagogic cu specializări de istorie, geografie, litere, sport, matematică, chimie şi fizică. În 1978, se adaugă învăţământul tehnic, singurul care va continua să funcţioneze după 1983, când specializările pedagogice se desfiinţează. În 1990 a luat fiinţă Universitatea Tehnică, iar un an mai târziu aceasta a fost rebotezată Universitatea din Oradea.

Rectorul Bungău a mai subliniat că fiecare facultate va susţine propriile manifestări ştiinţifice, naţionale sau internaţionale şi că deschiderea va avea loc marţi, de la ora 10, în Aula Magna a Universităţii.

Istoria UO, în imagini

La rândul său, prorectorul Sorin Şipoş a precizat că după deschiderea oficială din Aula Magna se va vernisa şi expoziţia „Universitatea din Oradea – Secvenţe istorice 1963-2013”, care va surprinde evoluţia ei în imagini. „Cunoscându-ne istoria ne vom şti care este viitorul”, a argumentat Şipoş.

Seara, la Filarmonica orădeană va avea loc un concert al studenţilor şi cadrelor didactice de la Facultatea de Arte, dedicate tuturor cadrelor, de la asistenţi la profesori universitari.

Omagiază fondatorii

Prorectorul a mai informat că miercuri, de la ora 11, vor fi omagiaţi fondatorii Universităţii şi profesorii actualelor cadre universitare. „Înainte şi după ’89, profesorii universitari au avut un rol fundamental la dezvoltarea învăţământului orădean. Ne gândim şi la colegii noştri mai în vârstă, deveniţi conducători de doctorate. E de bun-simţ să ne amintim de ei, să-i răsplătim şi să vedem ce facem noi pentru instituţie”, a continuat Şipoş.

Programul omagial include şi un concert la Filarmonică dedicat tuturor cadrelor universitare, de la asistenţi până la profesori plini.

În baza solidarităţii intelectuale şi universitare, pentru jubileu rectorul Bungău a trimis invitaţii către 40 de universităţi, o serie de instituţii naţionale de prim-rang precum şi către zece instituţii locale.

Deja s-au primit confirmări de la Academia de Ştiinţe Economice (ASE) Bucureşti şi de la universităţi din Sibiu, Timişoara, Constanţa, Suceava şi Cluj Napoca plus opt confirmări verbale de la alte universităţi.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !