Aniversare la Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni

Biroul de Consiliere pentru cetăţenii bihoreni împlineşte marti trei ani de activitate. Biroul oferă informaţii privind sănătatea publică, asigurări sociale, protecţia consumatorilor etc.

Consilierii angajati în cadrul biroului spun ca desi ofera informatii pe 12 domenii de larg interes public, serviciile lor sunt în continua dezvoltare, în lista lor de beneficiari urmând a fi introdusi si detinutii.

Cei doi consilieri ai biroului stau la dispozitia cetatenilor cu informatii din domenii precum sanatatea publica, asigurarile sociale, protectia consumatorului si multe altele. „De la noi nu pleaca nimeni fara sa i se raspunda la întrebare. Daca nu reusim sa aflam informatiile din baza noastra de date, apelam la institutiile competente si dam raspuns în cel mult o saptamâna”, a declarat consilierul Monica Crisan.

Pentru a ilustra pâna unde merge zelul angajatilor, Tina Daragiu, managerul biroului, a povestit despre cazul unei persoane care dorea sa afle daca o ruda de-a sa figureaza cu statut de deportat în arhivele din Germania. „Am facut adresa si am trimis cererea în Germania”, spune Tina Daragiu.

Programele viitoare de informare a cetatenilor se vor concentra asupra studentilor din municipiu si a detinutilor din Penitenciarul Oradea.

Omniprezenta „atentie”

Cu toate ca, prin definitie, Biroul de Consiliere ofera servicii gratuite tuturor celor care solicita informatii, consilierii spun ca nu de putine ori s-au confruntat cu persoane care au încercat sa le ofere bani sau alimente.

„Fie vin cu ciocolata pregatita, fiind obisnuiti de serviciile publice, fie scot câte 50.000 de lei. Au impresia ca data viitoare nu vom fi amabili daca nu ne dau ceva. Însa una din principiile noastre este gratuitatea serviciilor”, a mai spus Monica Crisan.

Biroul de Consiliere pentru Cetatenii din Bihor este unul dintre cele 50 de centre din tara. Cel din Oradea a fost realizat de Fundatia Ruhama împreuna cu Consiliul Local Oradea.

Consilierii pot fi gasiti la sediul centrului de pe Bdul Magheru nr. 21, apartamentul 159, la parterul blocului. Luni, marti, joi si vineri pot fi de gasit între orele 8:00 si 14:00, iar miercuri între 11:00 si 14:00.

Sebastian Kovacs