Aniversarea Centenarului la Sânlazăr

De Simona Drimbău
Aniversarea Centenarului la Sânlazăr
Localitatea Sânlazăr din județul Bihor a găzduit în acest weekend Aniversarea Centenarului.

Evenimentul a fost organizat de Parohia Greco-Catolică Sânlazăr și cofinanțat de Consiliul Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte.

Sâmbătă de la ora 17 a avut loc un moment liric pe tema Centenarului, susținut de poetul Aurel Horgoș, un mare patriot al Sânlazărului și un urmaș al reprezentatului la Adunarea de la Alba Iulia, Grațian Horgoș. Duminică, sărbătoarea a debutat la biserica greco-catolică cu slujba religioasă, la care au luat parte un sobor de zece preoți: părintele vicar general Mihai Vătămănelu, vicarul cu preoții Chifor Antoniu, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, Anton Cioabă împreună cu seminariștii și preoții din Protopopiatul Greco-Catolic din Marghita.

sanalazar2

După slujba religioasă s-a ținut parastasul de pomenire a sătenilor care au făcut parte din delegația care a participat în 1918 la Marea Unire de la Alba Iulia, dar și a eroilor români din Primul și al Doilea Război Mondial, precum și a victimelor comunismului.

„Aș vrea să îi amintesc pe sătenii din Sânlazăr care au fost la Alba-Iulia: delegatul ales la Marea Unire-economul Grațian Horgoș, precum și pe delegații voluntari preotul Gavril Lazăr, Gal Petru, Horgoș Mihai și Gal Chiș Paul”, a declarat preotul paroh Adrian Cioară-Șimon, organizatorul întregii manifestări. „Dorim să realizăm și un monument în cinstea celor care și-au dat viața pentru Unire. Acesta va fi făcut de sculptorul Teodor-Cornel Durgheu”.

De la ora 16, pe terenul de tenis din localitate, s-a dat startul distracției. După discursurile oficialităților- Traian Bodea vicepreședinte CJ Bihor, Kosztandi Mihai, primarul comunei Chișlaz, Adrian Cioară-Șimon preotul paroh și Viorel Horgoș, din grupul de inițiativă al Aniversării Centenarului, a început concertul Cântecele Neamului. Au concertat Adriana Irimieș, fiii satului Ana Maria Gal și Cozmin Botiș, Leontin Ciucur, Ansamblul Artistic Profesionist Crișana și Veta Biriș.

Locuitorii au participat într-un număr impresionant la evenimentul dedicat Marii Uniri, au cântat și dansat alături de interpreții de muzică populară și au gustat bucatele delicioase pregătite cu această ocazie.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !