Aniversarea scolii cu lansare de carte

Aniversarea scolii cu lansare de carte
În acest an se implinesc 60 de ani de la infiintarea liceului din Vadu Crişului, ocazie cu care duminica, 19 mai 2013 vor avea loc o serie de evenimente cultural-artistice.

Liceul teoretic a fost infiintat in anul 1953, fiind primul liceu infiintat in mediu rural, ca urmare a solicitarilor si angajamentelor conducerii scolii fata de forul tutelar al regiunii Crisana, aflam de la prof.Malai Florian, directorul scolii din Vadu Crisului. Cursurile inceput in toamna anului 1953, cu un efectiv de 61 de elevi cuprinsi in doua clase de liceu, sub conducerea profesorului Ioan Brandasiu. Scoala cu clasele I-VII, cu limba de predare maghiara, a fost infiintata la sfarsitul secolului al XIX-lea. Cel mai vechi catalog existent in arhiva liceului dateaza din anul scolar 1881 / 1882. Din 1981, dupa Unire, si-a continuat activitatea in limba ramana pana in 1940. Pe durata Dictatului de la Viena, a functionat in exclusivitate in limba maghiara si din 1945 a functionat din nou in limba romana, avand si o clasa de limba maghiara pentru fiecare an de studiu. Liceul a luat fiinta in 1953 cu denumirea Scoala Medie Mixta. Din anul scolar 1965 / 1966 si-a schimbat denumirea devenind Liceul Real-Umanist, Vadu-Crisului, avand in structura o clasa cu profil real si o clasa cu profil umanist.

La fel ca in cazul primelor serii, elevii au fost recrutati de pe toata raza fostului raion Alesd din regiunea Crisana. In anul 1978 liceul a fost desfiintat in urma unei hotarari de partid referitoare la reorganizarea retelei scolare. Pana in anul 1986 a functionat sub denumirea Scoala Generala Vadu-Crisului cu treapta I de liceu. In perioada 1986 –1990 a obtinut clase de liceu cu profil mecanic-minier, afiliate altor licee din judet. Din anul 1990 a redevenit liceu ca urmare a solicitarilor insistente adresate Ministerului de catre conducerea liceului si autoritatea locala. Pana in 1992 a functionat ca liceu teoretic, cu o clasa profil real si o clasa umanista. In anul scolar 1994 / 1995 s-a aprobat infiintarea unei clase cu profil economic, iar in anul scolar 1996 / 1997 si o clasa cu profil silvic, elevii fiind recrutati de pe intreg teritoriul judetului Bihor, dar si din judetele limitrofe, Salaj si Cluj. In anul scolar 1997 / 1998 s-a aprobat si infiintarea invatamantului postliceal, cu aceleasi profile.In anii urmatori s-au infiintat specializari precum:matematica-informatica, ecologie, tehnician operator tehnica de calcul care functioneaza si in prezent. Astazi liceul functioneaza sub denumirea de Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crisului.

FACT BOX

Program:

-ora 10-primirea invitatilor la Colegiul Tehnic nr.1,

-ora 13: spectacol omagial la caminul cultural din localitate si lansarea cartii: Un liceu, un destin/Monografia liceului din Vadu Crisului

 

Taguri:


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !