ANPC-amenzi de nouă milioane de lei în ianuarie

ANPC-amenzi de nouă milioane de lei în ianuarie
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a aplicat amenzi în valoare totală de 9.297.400 de lei operatorilor economici, pe toata durata lunii ianuarie.

În perioada 1-31 ianuarie  ANPC a efectuat 7.893 de acţiuni de control, a aplicat 5.299 sancţiuni, având 3.065 de reclamaţii înregistrate. Astfel, s-au întocmit 5.186 de procese verbale, consumatorilor le-au fost acordat despăgubiri în valoare de 627.690 de lei, în timp ce valoarea produselor neconforme, oprite definitiv de la comercializare a fost de 229.980 de lei.

În domeniul serviciilor bancare, au fost înregistrate la nivel naţional 101 de reclamaţii şi au fost aplicate amenzi în valoare de 51.000 de lei.

ANPC a verificat în luna ianuarie respectarea prevederilor legale la încheierea contractelor de creditare, respctarea drepturilor consumatorilor în cadrul vânzărilor de soldare, la patinoare sau în cadrul vânzărilor de haine uzate.

Tot în luna ianuarie au fost parcurse ultimele etape în realizarea proiectului de act normativ pentru transpunerea prevederilor noii Directive europene 2008/48/CEE, privind contractele de credit pentru consumatori, act care va intra în vigoare la 11 iunie 2010.

Prin acest proiect va creşte transparenţa privind informaţiile oferite consumatorilor în ceea ce priveşte drepturile şi oblogaţiile acestora. Proiectul va asigura consumatorilor dreptul de a plăti anticipat creditul cu achitarea unui comision de rambursare, limitat la maxim 1% din valoare rămasă, pentru creditele cu dobândă variabilă şi va da dreptul consumatorilor de a rezilia contractul ce credit de consum în maxim 14 zile de la semnarea contractului.

Sursa NewsIn0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !