ANPC „urechează” băncile

6Comentarii
ANPC „urechează” băncile
ORADEA – ANPC a sancţionat 14 bănci din cauza lipsei de transparenţă în acordarea creditelor. 14 instituţii bancare au fost amentate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). „Pe parcursul ulitimelor luni am demarat o amplă campanie de control şi analiză în domeniul serviciilor bancare. Au fost controlate 20 de instituţii din care 14 au fost sancţionate”, a precizat Dan Vlaicu preşedintele ANPC.

Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 150.000 lei. Protectorii consumatorilor spun că au demarat acestă campanie de control la bănci ca urmare a numărului foarte mare de reclamaţii prinvind serviciile financiar-bancare.

În urma controlului s-au constatat abateri precum comisioane inroduse pe parcursul derulării contractului, care nu erau menţionate în momentul încheierii acestuia, tarife disproporţionale, modificarea unilaterală a dobânzilor şi comisioanelor fără notificare, rambursări neoperate în cont, calculul greşit la lichidarea contului şi altele. „Sunt foarte dezamăgită de banca de la care am contractat un credit – Volksbank. Am întrebat de nenumărate ori dacă există posibilitatea de a fi modificată dobânda, şi mi s-a spus că este foarte puţin probabil. Nu au trecut doi ani şi rata mi s-a mărit cu nu mai puţin de 40 de euro. Ceea ce este foarte mult în opinia mea”, ne-a spus Monica Şumălan o orădencă nemulţumirtă de serviciile băncii.

Bănci amendate

Conform ANPC, instituţiile bancare, sancţionate contravenţional sunt Banca Românească, Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Raiffesen Bank, BRD-Groupe Societe Generale SA, OTP Bank Romania SA, Libra Bank, Carpatica, respectiv BCR, ABN AMRO Bank, Unicredit Tiriac Bank, CEC SA şi Bancpost SA, acestea din urmă au contestat procesul verbal în jusţitie. Pentru a asigura un grad ridicat de protecţie pentru clienţii băncilor, ANPC va iniţia o lege cu măsuri de protecţie a consumatorilor de servicii financiare. Aceasta presupune stabilirea unor comisioane nemodificabile ca valoare, pe toata durata derulării unui contract de credit şi stabilirea unei formule clare şi transparente de calcul a dobânzii variabile. De asemenea, se doreşte implementarea unui Cod de Bune Practici în domeniul bancar, decizie voluntară care aparţine băncilor, dar care reprezintă o condiţie pe piaţa financiară mondială. Un alt deziderat al ANPC este educarea consumatorului de servicii bancare, acest lucru fiind posibil prin campanii de informare publică susţinute la nivel naţional.

Simona Albinaru6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor