Ansamblul Bihorul „se antrenează” în Cetate

Ansamblul Bihorul „se antrenează” în Cetate
Temporar, Cetatea Oradea este o locatie plina de cânt, „tâpurituri” si voie buna, mai cu seama dupa lasarea serii. Ansamblul Bihorul a primit, provizoriu, o sala pentru repetitii în Palatul Princiar, în imediata vecinatate a salii cu grifoni.

„Au fost nevoiti sa elibereze spatiul de lânga Filarmonica, asa ca le-am dat noi o sala, temporar. Au aranjat-o ei, dupa posibilitati, ca sa aiba unde repeta. Nu o sa poata sta foarte mult timp acolo, din cauza ca pe tavanul salii, pe bolta, s-au descoperit fragmente pictate. Acestea au nevoie sa intre în conservare si sa fie incluse într-un program de protectie strict”, spune Dumitru Noane, functionar în cadrul Serviciului de Administrare a Cetatii. Si Quasar


Conform acestuia, lucrarile pentru restaurarea si apoi conservarea boltei pictate vor fi reluate în primavara anului viitor, de prin luna aprilie. „Vor veni specialisti de la o firma de conservare din Târgu Mures, care are atestat de la Ministerul Culturii. Au si început munca, dar acum au întrerupt-o. Este o lucrare delicata si complicata, nu ne putem juca”, apreciaza Noane.


De altfel, o data cu evacuarea dansatorilor de la „Bihorul” din curtea Filarmonicii si mutarea lor în Cetate, soarta lor a avut-o si Clubul de dans sportiv „Quasar”, care a primit o încapere pentru antrenamente tot în Cetate, în vecinatatea fostelor arhive ale statului.

Cristina Ghilea