Şantaje Tokes-UDMR

6Comentarii
Şantaje Tokes-UDMR
ORADEA – Şeful de campanie al lui Laszlo Tokes, Szilagyi Zsolt, a declarat ieri că UDMR intimidează susţinătorii episcopului la alegerile europarlamentare cu neacordarea ajutoarelor de încălzire şi cu nealocarea banilor primiţi din Ungaria, în cazul celor care au semnat pentru susţinerea lui Tokes.

Pe de altă parte, reprezentanţii UDMR susţin că episcopul presează pastorii reformaţi să-i adune semnături.

 

Potrivit lui Szilagyi Zsolt, până acum au fost strânse 55.000 de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Tokes Laszlo pentru Parlamentul European, cam 35.000 din Secuime şi 20.000 din restul Transilvaniei. „Vrem să strângem mai mult de 100.000 de semnături, pentru că, după semnalele pe care le-am primit, ne aşteptăm să ni se pună beţe în roate din partea UDMR”, a declarat Szilagyi.

Şeful campaniei adăugat că de la începerea strângerii de semnături, susţinătorii lui Tokes au fost intimidaţi de membrii UDMR. Potrivit lui Szilagyi, cei care au semnat pentru susţinerea lui Tokes au fost ameninţaţi că nu vor mai primi ajutoarele de încălzire dacă nu se retrag de pe liste. Acesta a dat ca şi exemple primari şi viceprimari din judeţele Cluj, Satu Mare şi Bihor.

„La Aghireş, doi consilieri locali au fost excluşi din UDMR pentru că vroiau să adune semnături pentru Laszlo Tokes. Activiştii şi liderii UDMR continuă să şantajeze, să intimideze şi să terorizeze, deşi aceste practici, inacceptabile într-o democraţie, au fost demascate în presă.”, afirmă Szilagyi.

Fostul deputat mai anunţă că Guvernul Ungariei va fi sesizat cum că membrii UDMR au folosit în interesul partidului bani proveniţi de la autorităţile maghiare pentru susţinerea învăţământului maghiar din Transilvania.  „Modul în care liderii UDMR folosesc banii contribuabililor din Ungaria este inacceptabil. A fost o mare greşeală că autorităţile Republicii Ungare au încredinţat aceste fonduri Fundaţiei Şcoala, condusă de Kelemen Hunor, o fundaţie de buzunar a UDMR”, a continuat Szilagyi spunând că deţine şi dovezi.

„În sediile UDMR din judeţele Cluj şi Bihor activiştii îi înştiinţează pe oameni că cei 20.000 de forinţi provin din fondurile Uniunii şi că vor primi aceşti bani doar dacă nu îl susţin pe episcopul Tokes. Sunt bani daţi de UDMR să cumpere convingerile maghiarilor din Transilvania sau sunt forinţi proveniţi din impozitele cetăţenilor maghiari şi acordaţi pentru susţinerea educaţiei în limba maghiară?”, se întreabă fostul deputat.

 

UDMR Bihor contraatacă

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a declarat ieri că episcopul reformat este cel care se ocupă de şantaj. „Declaraţiile lor sunt doar o modalitate de a-şi acoperi eşecurile. Dau vina pe noi pentru ceea ce nu pot ei să facă. Avem informaţii că preoţii din Consiliul Eparhial au fost şantajaţi de episcop. Adică, fiecare preot reformat are o cotă, prin care este obligat să strângă un număr de semnături pentru susţinerea episcopului. Deja un preot reformat, care este şi consilier judeţean a fost ameninţat de episcop că va avea un audit intern la biserică pentru că nu a strâns semnături. Acum o săptămână am declarat că această campanie este o oportunitate pentru UDMR să afle cine este cu noi şi cine este împotriva noastră.”, a spus Odon. El a adăugat că UDMR Bihor continuă să strângă semnături pentru a putea dovedi că judeţul a meritat sprijinul acordat de organizaţia naţională.

Cristian Horgos6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor