Antenele de pe creierii noştri

2Comentarii
Antenele de pe creierii noştri
Oradea (G.A./C.H./C.C.) – Indirect, Consiliul Judetean Bihor a dat o lovitură grea antenelor amplasate pe zeci de blocuri orădene. Astfel, problema nocivităţii pentru sănătate a radiaţiilor a devenit oficială după s-au votat sporuri salariale de 200 milioane lei pe lună pentru angajaţii CJ. Antena Orange mutatăBuletin ClujSfaturi antiradiaţii

Aceştia sunt expuşi emisiilor antenei amplasate de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pe imobilul în care funcţionează CJ Bihor şi Prefectura în urmă cu circa un an. Antena respectivă serveşte telecomunicaţiilor guvernamentale speciale, secretizate, videoconferinţelor Guvernului cu prefecţii şi pentru semnalizarea unor situaţii de urgenţă, cum ar fi inundaţiile.

 

 

 

Aviz asociaţiilor

Veşti rele pentru preşedinţii zecilor de asociaţii orădene de locatari care şi-au dat acordul pentru amplasarea de antene pe blocuri în schimbul unor abonamentele personale gratuite la reţele de telefonie mobilă. Nocivitatea antenelor a fost confirmată oficial după ce aleşii Consiliului Judeţean Bihor au votat sporuri salarile de 10% pentru angajaţii forului judeţean, expuşi la radiaţiile antenei amplasate pe clădirea CJ Bihor din Parcul Traian. Consilierii şi-au fundamentat votul pe un buletin de analiză emis de Institutul de Sănătate Publică „prof. dr. Iuliu Moldovan” Cluj-Napoca. În urma măsurătorilor efectuate de specialiştii de la Cluj la CJ Bihor, pe data de 9 martie a.c., aceştia au constatat depăşiri ale valorilor maximale admise de câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă şi microunde. Iată concluzia formulată de reprezentanţii Institutului, în urma măsurătorilor: „Expunerea la radiaţii electromagnetice nelonizante poate determina după expunere îndelungată modificări hematologice, apariţia unui sindrom neurastenic, tulburări de comportament, sindrom endocrin, cardiovascular cu posibilitatea apariţiei unor modificări electrocardiografice şi electroencefalografice”!

Rămâne însă ca temă de casă pentru conducerea CJ Bihor în ce măsură se justifică sporuri salariale de 2,4 miliarde lei vechi pe an pentru o antenă. În ideea că s-ar putea construi un turn de oţel special pentru antenă cu sporurile salariale adunate în cinci ani (12 miliarde de lei vechi!).

Mai notăm că în ultimii ani au fost cazuri de orădeni care au suferit o serie de intervenţii chirurgicale la cap şi care au acuzat undele electro-magnetice cerând demontarea lor de pe blocuri.

Problema este actuală şi pe plan internaţional. În luna august, compania Orange  şi-a mutat o antenă de pe un bloc din Bristol (Anglia), unde 20% din locatari s-au îmbolnăvit de cancer. Articolul preluat de pe Daily Mail a fost preluat şi de presa centrală din România.

 

Explicaţii de la CJ

Vicepreşedintele CJ Bihor, Gavrilă Ghilea spune că sporul de 10% pentru condiţii deosebite de lucru înseamnă o cheltuială lunară în plus cu 20.000 de lei noi, din bugetul instituţiei, pentru salariile angajaţilor. „Antena respectivă produce radiaţii, iar în urma măsurătorilor făcute de instituţia din Cluj a rezultat că potrivit legii angajaţii pot beneficia de 10% la salar”, a spus Gavrilă Ghilea, adăugând că sporul este perfect legal. Vicepreşedintele Ghilea a precizat că de acest spor nu beneficiază consilierii judeţeni şi nici conducerea instituţiei.

Director executiv în cadrul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean, economista Elisabeta Bubui e cea care a semnat propunerea de Hotărâre pentru sporul de 10%. Bubui afirmă că acest spor e aplicat de mai mult timp în alte judeţe şi a dat exemplul Clujului. „Noi am tot amânat să aplicăm acest spor ca să nu îngreunăm bugetul CJ. În plus, s-a dispus ca sporul să fie dat de la 1 noiembrie, nu de la 1 octombrie”, ne-a spus Bubui. 

 

 

 

DSP cere avize

Directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Bihor, dr. Zoia Bitea, a explicat că antenele amplasate pe imobile trebuie să aibă la baza o documentaţie care să includă un studiu de impact pe populaţie. „Antena se amplasează în baza studiului de impact, favorabil, astfel încât să nu aibă impact major asupra populaţiei”, a spus Bitea.

Georgiana Anghel

Cristian Horgoş

 

 

 

 

 

 

Calin Corpas

 

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor