Antidrog şcolar

BIHOR – În urma analizei chestionarelor aplicate elevilor în perioada 21 martie 22 noiembrie  2006 înlocalităţileSalonta, Aleşd Săcueni şi Beius, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGAPSC) Bihor, a reieşit faptul că tinerii au cunoştinţe sumare despre subiectele aduse în discuţie de specialiştii prezenţi acolo.

Din analiza primară a datelor se constată următoarele:

Marijuana este drogul cel mai cunoscut de către subiecţii cercetării. În Săcueni, 97,2% au declarat că ştiu acest drog. Cocaina este un alt drog destul de cunoscut de liceeni în special cei din Aleşd şi Săcueni (peste 90%).

În urma focus grupului realizat după aplicarea chestionarului s-a observat că adolescenţii nu cunosc detalii concrete precum culoare forma sau miros ceea ce le face greu identificabile de catre tineri;

Un alt drog destul de cunoscut este heroina cu un procent de 76,3% în Salonta şi 95,8% în Săcueni.

Sursele de informare privind drogurile  fiind mijloacele de mass-media (tv, ziare, reviste). Subiecţii au relativ puţin cunoştinţe despre droguri ca metadonă, ciuperci, 22,2%  din Săcueni au informaţii despre acestea. Numai aproximativ 10% dintre respondenţii din Aleşd şi Salonta au auzit despre aceste droguri.

Tentaţia de a consuma droguri se regăseşte  în procent de 9,6% la Salonta, 4,8% la Aleşd şi 2,8% la Săcueni. Mai puţin de un sfert dintre cei chestionaţi au primit oferte  pentru consum de droguri.

Aceasta se întâmplă cel mai des  la discotecă, petrecere, cartier sau alt loc neprecizat şi  vizează în marea majoritate a cazurilor droguri “uşoare” şi anume marijuana şi ecstasy iar drogurile sunt oferite gratuit.

„Procentul cei care au consumat droguri se prezintă astfel: 2,1% la Salonta, 1,6% la Aleşd şi 2,8% la Săcueni.

La întrebarea Ai cunoscut persoane consumatoare de droguri?, 26,4% din subiecţii din Săcueni au răspuns că au intrat în contact cu această categorie de persoane. Un procent alarmant după parerea noastră (35,5%) se regăseşte în Aleşd. În Salonta doar 18,1% au cunoscut consumatori de droguri.

Trebuie specificat faptul că aceste valori trebuie cumulate cu alte cercetări, pentru a putea face aserţiuni valide despre consumul efectiv în aceste localităţi.”, informează dir. adj. al DGASPC, Gabriele Ţica.

„Rezultatele acestei cercetări ne-a adus o imagine mai clară a acestui flagel de aceea am încercat să venim cu mai multe argumente şi mai ales cu alte mijloace de prezentare ale acestor probleme sociale. În cadrul modulului de la Beius, pe lângă discuţii şi aplicări de chestionare, proiecţii video cu referire la consumul de stupefiante, alcool, avort etc., specialiştii prezenţi vor discuta cu profesorii despre semnele unui abuz, despre modul de recunoaştere a acestor semne si a modului de aducere la cunoştinţă a acestor fapte organelor abilitate.”, completează purtătorul de cuvânt al DGASPC, Ciprian Novac.

         Acţiunea este o campanie de informare a tinerilor, asupra problemelor majore cu care sunt predispuşi să se întâlnească: consum de droguri, alcool, tutun, pe de o parte iar pe de altă parte fiind adusă în discuţie problema sexualităţii,  problema traficului de persoane dar şi a prostituţiei.

Dat fiind interesul faţă de acest fenomen, DGASPC în colaborarea cu IPJ Bihor, CPECA Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Poliţia Municipiului Marghita vor continua acţiunea, marţi, la Liceul Octavian Goga din Marghita.

Cristian Horgos0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !