Şantier inaugurat pentru centură

10Comentarii
Şantier inaugurat pentru centură
ORADEA - Deşi ministrul a fost ieri pe şantier, planează încă incertitudini asupra felului în care vor continua lucrările.  Video

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a prezent azi la demararea lucrărilor pentru etapa a II-a a şoselei de centură a Oradiei, între Selgros şi Metro (CET II), o porţiune de circa 3,5 kilometri. Ministrul s-a lăsat aşteptat destul de mult. După ce iniţial PNL Bihor anunţase prezenţa sa pe centură pentru ora 11, a rămas pe ora 12, ca într-un final Orban să apară după 12:30.

Ministrul a venit însoţit de deputatul Cornel Popa şi a primit indicaţii tehnice despre proiect de la Beniamin Rus, patronul firmei constructoare Selina-Trameco, câştigătoarea licitaţiei.

 

 

 

Pe patru benzi

 

Deşi pe teren, în zona Metro excavatoarele şi bătucitoarele Selina era puse deja la treabă, lucrările urmând să avanseze spre Praktiker – Selgros, discuţiile dintre Rus şi Orban au luat o întorsătură surprinzătoare. Ludovic Orban a confirmat intenţiile Guvernului de a susţine financiar o şosea de centură de patru benzi, nu de două, cum prevede proiectul iniţial.

„Susţin ideea lărgirii şoselei. Am fost de mai multe ori pe centura Oradiei. Circulaţia a devenit sufocantă. Am decis să dăm drumul la lucrări şi vom căuta modalitatea legală cea mai rapidă. Pentru o parte din centură se va merge în paralel pe proiectare şi execuţie, în limitele legii, iar pentru restul urmează să lansăm licitaţie pentru studiul de fezabilitate, proiectare şi ulterior pentru execuţie”, a spus ministrul, care a adăugat că, pe 2007 Guvernul a alocat 40 de miliarde de lei vechi pentru lucrări la şoseaua de centură a Oradiei. În aceste condiţii, Beniamin Rus i-a spus Orban că, îndată ce se concretizează aceste intenţii guvernamentale, ar fi preferabil ca lucrările să se mute în zona Densuşianu!

„Dacă se va decide într-adevăr să se treacă la un proiect de patru benzi, atunci va fi nevoie de o altă proiectare, altă licitaţie pentru podul de peste Criş”, ne-a declarat Rus, care a câştigat licitaţia pentru modernizarea şoselei de centură pe două benzi, pentru traseul strada Podului (ieşirea spre Satu-Mare) – strada Ovidiu Densuşianu – Calea Sântandreiului – Calea Aradului şi ieşirea spre Băile Felix (Selgros) – CET II (Metro). În total 8,8 kilometri.

 

 

 

Complicat pe Densuşianu

„Noi nu putem depăşi cheltuielile pe acest proiect decât cu maximum 5% sau cu 50%, dacă se modifică proiectul”, arată Rus, subliniind că Selina lucrează acum conform caietului de sarcini aferent proiectului iniţial. Însă, dacă proiectul pe care se lucrează acum va fi modificat, vor fi necesare alte licitaţii. În fapt, patronul de la Selina se aşteaptă la alte 2-3 licitaţii, pentru un proiect rutier de patru benzi (inclusiv pentru porţiunea modernizată deja pe două benzi pe tronsonul Calea Aradului – Selgros) şi cu un pod Densuşianu lărgit şi el la patru benzi.

„Noi ne-am apucat să lucrăm acolo, lângă CET II, pentru că am obţinut autorizaţia vineri. Am şi tăiat în diagonală şi putem să mergem la Primărie şi Poliţie, spre obţine aprobări pentru rute ocolitoare. Mie îmi convine acolo, pentru că am spaţiu în zona aceea şi rutele ocolitoare pot fi realizate mai uşor”, ne-a declarat Beniamin Rus, ce a obţinut realizarea acestui proiect cu o ofertă de 226 miliarde de lei, plus TVA. Rus a acceptat însă că, în acest moment nu ştie dacă lucrările vor continua în zona Metro sau Selina îşi va muta utilajele pe Densuşianu, o zonă însă unde lucrările de modernizare s-ar derula mult mai greu, din criză de spaţiu.

    
Calin Corpas

 

 



10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor