Şantierul de pe Cris, ţinut în şah

18Comentarii
ORADEA – Ecologişti orădeni şi simpli cetăţeni prezenţi de vineri dimineaţa au blocat utilajele de pe şantierul din albia Crisului  Repede. Aceştia spun că au protestat, în acest mod, pentru începerea şi derularea ilegală a şantierului, firma executantă încălcând flagrant mai multe condiţii impuse în acordul de mediu primit de la Agenţia Regională de Protecţia Mediului din Cluj Napoca.

Desi aceste fapte au fost reclamate la institutiile abilitate sa controleze santierul, primii care au iesit în teren au fosst jandarmii, care i-au legitimat pe protestatari si i-au amenintat cu amenzi cuprinse între 10 si 100 milioane de lei vechi, sustin ecologistii.

Protestul ecologistilor a început la ora 7.30, când aproximativa 40 de persoane s-au prezentat pe santierul din vecinatatea podului Dacia si au blocat buldozerul si escavatorul de pe santier.

Asa se face ca încercarea celor doi muncitori de a-si începe ziua de munca a esuat: utilajele pe care lucreaza erau, la prima ora, înconjurate de oameni, orice miscare a mamutilor de fier putând provoca accidente.

Ilegal!

Membrii Centrului Regional de Supraveghere Ecologica (CRSE) sustin ca firma executanta a lucrarii, care în acte este Repcon SA, a încalcat mai multe prevederi ale acordului de mediu. „Nu au voie sa faca un front de lucru atât de mare. Acordul de mediu prevede ca se va organiza santierul pe maxim 8 metri în albie, ori deja sunt câteva zeci de metri de „autostrada” în Cris.

Acordul de mediu spune ca nu se taie nici un arbore în absenta CRSE, ori deja au taiat unul unde sunt utilajele si înca vreo patru lânga podul Ferdinand”, spune Ioana Lucaciu, reprezentant CRSE.

„Sunt în ilegalitate de când au taiat primul arbore”, sustine Orlando Balas, oradean neimpicat în nici un ONG de mediu, dupa cum declara.

„Sa stie la ce se pot astepta”

Ieri de dimineata, la prima ora, jandarmii s-au înfiintat la fata locului. „Am fost anuntati pentru ca au depus o cerere la Primarie, pentru organizarea protestului”, justifica lt. Ion Bodgan, purtator de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, prezenta jandarmilor.

„Ne-au legimitat doar si ne-au notat numele si datele din buletine. Ne-au spus doar sa parasim locul pentru ca întrerupem activitatea unei firme private. Nu am vazut nici un proces verbal, însa ne-au spus ca amenzile sunt cuprinse între 10 si 100 de milioane de lei”, spune Orlando Balas. „Deocamdata totul a fost pasnic, nici nu s-a pus problema unei amenzi.

Legitimarea a fost o masura de prevedere în caz ca devin violenti si se produc stricaciuni, sa stim pe cine amendam. Au fost avertizati despre amenzi sa stie la ce se pot astepta”, spune purtatorul de cuvânt al jardarmilor.

Întâmplator sau fortuit? sau buldozer desfrânat

O verificare a Directiei Ape Crisuri la amplasamentul proiectului „Amenajare râu Crisul RepedePod CentruPod Dacia” a aratat încalcarea de catre constructor a prevederilor Acordului de Mediu, adica taierea unui arbore.

Cerând socoteala executantulu, DAC a aflat ca „Taierea s-s produs fortuit întrucât acesta a fost doborât de un buldozer la intrarea în frontul de lucru datorita unor defectiuni la sistemul de frânare. Salcia în cauza a fost marcata pentru taiere de reprezentantii Directiei Silvice Oradea.”

Cristina Ghilea

 18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor