Şantierul frânează afacerile

Şantierul frânează afacerile
Desi stiau ce-i asteapta, cei mai multi agenti economici care au magazine pe Corso sunt nemultumiti de desfasurarea lucrarilor. Motivul? Scaderea cifrei de afaceri, în unele cazuri, la mai mult de jumatate.

„Am pierdut foarte mult de când s-a deschis santierul. Nici acum, ca se mai poate circula, nu sunt prea multi clienti”, ne-a spus Petru Cacuci, administratorul SC Divertcom SRL, care administreaza un restaurant cu autoservire. Omul se plânge ca din cauza lipsei clientilor i-au plecat si câtiva dintre cei mai buni oameni.


„Pe mine m-a lovit foarte tare la încasari. Acestea au scazut la mai putin de o treime fata de ce era înainte. Am trei magazine în zona si din cauza ca nu sunt vânzari, de-abia mai pot sa platesc chiria”, a precizat Nicu Tesan, administratorul magazinului de electronice Cordles.

Coordonare proasta

Majoritatea celor care si-au exprimat parerile spun ca totul se putea face mai repede, mai bine si fara atâta mizerie. Dar au lipsit coordonarea si interesul celor implicati în lucrari. „Au fost zile când nu s-a lucrat chiar deloc, desi timpul de afara o permitea. În plus, ce betona azi o firma, mâine veneau altii si sapau iar, pentru ca au uitat ceva. Se putea lucra mai bine, mai cu spor”, este de parere Nicu Tesan.


Mai sunt si câteva mici exceptii, care pot fi numarate pe degetele unei singure mâini. Acestia spun ca nu le-au scazut vânzarile, dar i-a deranjat mizeria creata.

Rezultate în viitor

În replica, seful Executivului local spune ca neplacerile de-acum vor fi compensate în viitor, când Corso-ul va redeveni punctul de maxima atractie turistica al Oradiei. „Indiferent ca termenele au fost depasite sau nu, orasul si comerciantii de pe Corso vor avea de câstigat pe termen lung, ca imagine si ca servicii pe care le vor putea oferi clientilor lor”, apreciaza primarul Petru Filip.


Mai mult, seful Executivului local apreciaza ca lucrarile care acum deranjeaza vor creste valoarea imobilelor de pe Republicii pietonal cu cel putin 35%. „Orasul le-a bagat – intentionat, de altfel – aceasta valoare în buzunar. Chiar daca au pierdut la vânzari timp de sase luni, vor câstiga în timp. Le înteleg nemultumirea si nici nu îmi pare rau ca ne acuza. Eram constient ca asa va fi, de când am început santierul”, marturiseste primarul.

Dan Birta