Antrenaţi alături de elveţieni

1Comentariu
Antrenaţi alături de elveţieni
GARDA DE SUS – O delegaţie din Elveţia a vizitat recent Bihorul. Din delegaţie a făcut parte Jochen Steinbrenner, doctor în medicină, şeful clinicii de urgenţă din cadrul spitalului regional Grabs, licenţiat în medicină montană şi expediţie.

Schimbul de experienţă româno-elveţian, care se derulează în cadrul colaborării dintre judeţul Bihor şi Cantonul St. Gaellen, vizează – printre altele – şi turismul montan şi, implicit, salvarea montană.

În perioada 19-21 martie, Steinbrenner a participat, în calitate de lector, la un stagiu special Salvamont, organizat de SJ Salvamont Salvaspeo Bihor la Gârda de Sus, lângă Arieşeni.

Dr. Hadrian Borcea, în calitate de coordonator medical al SJSS Bihor, şi dr. Mircea Galu, medic voluntar în SJSS Bihor, alături de alţi 14 salvatori montani bihoreni, au participat şi ei la eveniment.

Antrenamente dificile

În cadrul stagiului, specialistul elveţian a prezentat tipuri de afecţiuni şi leziuni specifice întâlnite în cazuistica accidentelor montane, dar şi în caz de calamităţi şi dezastre. Au fost abordate metodele de investigare, diagnosticare şi acordare a primului ajutor medical, inclusiv noi tehnici de administrare, în teren, a perfuziilor. Pe perioada celor trei zile de stagiu au fost executate şi exerciţii practice, inclusiv în teren, în condiţii dificile de relief, zăpadă abundentă, ceaţă.

„Foarte bun cunoscător al specificului salvării montane, ca participant direct în acţiuni de acest gen, medicul elveţian a putut aprecia pe viu dotarea tehnică şi pregătirea salvatorilor montani bihoreni, fiind plăcut impresionat. Singura diferenţă între salvamontiştii elveţieni şi cei bihoreni, pe care a putut-o constata, este că în Elveţia echipele Salvamont au asigurat inclusiv sprijin cu elicoptere de salvare – Medicopter – şi că au în dotare aparatură medicală portabilă de monitorizare şi resuscitare”, se arată în comunicatul SJSS Bihor.

Georgiana ANghel1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor