Antreprenorii, tracasaţi de „Revoluţia fiscală”

De Dan Birta
Antreprenorii, tracasaţi de „Revoluţia fiscală”
Oamenii de afaceri prezenţi la seminarul organizat de AFB în colaborare cu JB şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de „Revoluţia fiscală”.

Nesiguranţă, incertitudine, neclarităţi. Astfel văd antreprenorii bihoreni „Revoluţia fiscală”, pe care guvernanţii au început să o declanşeze la sfârşitul acestui an. O „Revoluţie fiscală” care le dă frisoane.

Cel puţin asta a reieşit în urma seminarului „Revoluția fiscală – În beneficiul cui?”, organizat luni, 27 noiembrie 2017, de către Asociația Firmelor Bihorene (AFB) în parteneriat cu Jurnalul Bihorean, în Cetatea Oradea. La cel de-al doilea eveniment din seria „Informaţia în primul rând” au participat peste 40 de oameni de afaceri.

Seminarul a încercat să sintetizeze modificările fiscale din OUG 79/2017, OUG 23/2017 și OUG 82/2017 și să prezinte implicațiile acestora, pozitive sau negative, asupra diferiților actori economici din mediul de afaceri. De asemenea, specialiştii invitaţi au răspuns la întrebările celor din sală.
8dicutii-interactive

Semnal de alarmă

„Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra multitudinii şi complexităţii modificărilor fiscale care, de la 1 ianuarie, ne vor afecta pe toţi. Vreau să subliniez un fapt pe care îl consider deosebit de grav, metoda prin care aceste modificări se produc. Ordonanţe de urgenţă! Acestea pot genera efecte ireversibile, greu de întors”, a declarat Dan Octavian, preşedintele AFB.

„Potrivit unei statistici CreditInfo, în Bihor sunt peste 14.000 de angajatori care au cel puţin un angajat. Aceştia cumulează în jur de 115.000 de salariaţi. Prin urmare, doar în mediul privat din Bihor vor trebui modificate peste 110.000 de contracte. Avem 750 de microîntreprinderi cu o cifră de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro, adică cele care trebuie să treacă de la impozit pe profit la impozit pe microîntreprindere. Din analiza pe care am primit-o, 256 de firme vor fi afectate pozitiv, iar restul, mai mult de 66%, vor fi afectate negativ, datorită schimbării sistemului de impozitare”, a precizat Liviu Sav, vicepreşedinte al AFB.

8prezidiu

În ceea ce priveşte split TVA, având în vedere că nu există informaţii cu privire la obligaţiile de TVA restante, pentru că ANAF-ul nu publică transparent acest gen de informaţii, e greu de spus care va fi impactul, a adăugat vicepreşedintele AFB. În ceaţă este şi ordonanţa de urgenţă care se referă la demararea negocierilor între angajatori şi angajaţi.

Dezbateri interactive

Mihai Cociuba, doctor în finanţe şi specialist în fiscalitate la Prompt Insolv, a făcut o sinteză a modificărilor fiscale propuse de executiv.

„Serverele ANAF şi cele care procesează la ITM contractele de muncă, deseori se blochează. Vă daţi seama ce se va întâmpla la sfârşitul anului, când peste 100.000 contracte vor trebui transmise”, a subliniat Mihai Cociuba.

Acesta a adăugat că impactul celor trei ordonanţe de urgenţă nu este pozitiv. „Deşi în Codul fiscal avem un termen de şase luni în care ar trebui să ne pregătim pentru modificările legislative, majoritatea ideilor care se pun în practică de către Guvern sunt realizate prin ordonanţe de urgenţă. E clar că pentru o modificare de genul acesta avem nevoie de timp ca să ne pregătim”, a explicat specialistul în Fiscalitate.

El crede că rolul antreprenorilor este de a-i educa pe guvernanţi că trebuie să urmărească etapele normale de implementare ale acestor măsuri.

În ceea ce priveşte noutăţile legislative, de la apariţie şi până la publicarea lor în Monitorul Oficial, sunt modificate de mai multe ori.

Specialistul a avansat şi o soluţie: „În loc de split TVA, statul ar putea să implementeze taxarea inversă. Un sistem mult mai uşor. Este o măsură care se discută la nivelul Comisiei Europene. O modalitate eficientă de reducere a evaziunii”.

Răzvan Cheregi, reprezentantul BCR la seminarul AFB, i-a informat pe cei prezenţi că tot ce are legătură cu operaţiunile de split TVA în banca pe care o reprezintă, de la deschiderea contului, gestiunea contului special de split TVA, până la operaţiunile online sunt gratuite.

Concluzia la prezentarea modificărilor legislative a tras-o Dan Octavian, care a subliniat că: „Lucrurile sunt destul de complicate, chiar dacă la început par simple. Va fi imposibil să nu greşim! Toate datoriile sunt certe! Creanţele sunt probabile!”.

Întrebările celor prezenţi nu au întârziat. Unii doreau să ştie ce se întâmplă dacă nu sunt de acord cu modificările sau dacă îşi închid firmele. Alţii au vrut să afle dacă să înceapă negocierile contractelor de muncă şi care ar fi căile de stopare a acestor modificări fiscale.

„Trebuie făcută o presiune constantă asupra Guvernului. Executivul trebuie să reacţioneze nu doar la stradă ci şi la presiunile oamenilor de afaceri, ale salariaţilor, ale persoanelor fizice” este de părere Mihai Cociuba.

Opinia acestuia a fost că oamenii nu trebuie daţi afară pentru ajustarea businessului, pentru că dacă toată lumea ar da oamenii afară se va ajunge la o recesiune economică.

În ceea ce priveşte demararea negocierilor pentru contractele de muncă, specialiştii spune că legea obligă angajatorii să le iniţieze, dar nu spune nimic despre finalizarea lor. Cei mai activi participanţi au fost premiaţi de sponsori.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !