Şanţul Cetăţii, închis din cauza unui cal

Şanţul Cetăţii, închis din cauza unui cal
Cam de o saptamâna, accesul în parcul din Santul Cetatii este blocat pe partea dinspre strada C.D. Gherea. Cauza, suspectata de vecini si confirmata de administratorii Cetatii – caii tiganilor din vecinatate.

„Locuiesc pe strada D. Gherea si obisnuiam des sa ies cu prietenii în parc, pentru ca e aproape. Mergeam pe-acolo si ca sa scurtez drumul spre Centru sau Cantemir. Acum trebuie sa ocolim toti cei de aici pe Clujului, ca sa ajungem în oras”, se plânge R.G., rezident în strada D. Gherea si direct afectat de închiderea portii parcului.

Acesta sustine ca administratorii Cetatii au avut aceasta initiativa pentru a limita accesul unui cal la iarba din parc. „Avem aici niste familii de tigani care îsi lasa calul sa pasca în Santul Cetatii, dar nu înteleg de ce nu s-a pus un paznic la intrare în loc sa închida poarta. Sunt acolo gardieni publici, iar daca nu ajung, mai puteau angaja unul. Asa, tin poarta asta închisa, iar oamenii care vin pe jos de la fabrica sau de la Maternitate trebuie sa iasa în Clujului pentru a ajunge în oras”, spune reclamantul.

Calul sau viata?

Angajatii Serviciului de Administrare a Cetatii îsi recunosc „fapta”, dar nu ca pe o vina. „A trebuit sa închidem poarta din cauza unora dintre vecinii nostri, cei de pe Clujului 34 si Redutei 3. S-au obisnuit sa traiasca din ce pot «valorifica» din Cetate si din jurul ei. De când am început refacerea Cetatii, se gasesc destule de «valorificat».

Mai mult, ca îsi lasa caii la pascut aici este alta problema”, spune Dumitru Noane, functionar la administratie. „Cât era poarta deschisa, alergau paznicii dupa cai prin parc ca bezmeticii. De multe ori i-au amenintat ca le ia gâtul daca se ating de animale. Cine îsi pune mintea cu ei?”, întreaba retoric Noane.

De altfel, localnicii si cei de la Cetate spun ca nu au vazut nici o implicare a politistilor de proximitate în acest conflict mocnit.

Cristina Ghilea