Anul 2015, un an atipic pentru imobiliare

De Dan Birta
2Comentarii
Sorina Ciodaş
Sorina Ciodaş
Tranzacţiile imobiliare din acest început de an sunt în stagnare.


Deşi ne-am fi aşteptat ca odată cu depăşirea crizei economice tranzacţiile imobiliare să se urnească mai tare din loc, nu este chiar aşa. „Acest început de an poate fi caracterizat ca total atipic. Cea mai bună caracterizare este – lentoare pe piaţa imobiliară”, este de părere Sorina Ciordaş, manager Hestia Imobiliare.

Toată lumea este în aşteptare. Şi nu există explicaţii nici din partea partea băncilor şi nici a brokerilor de credite. „Sunt persoane care caută, dar finalizarea lasă de aşteptat. Se caută de toate. Ar fi şi cumpărători de case şi de garsoniere. Cumpărătorii au senzaţia că pot să cumpere la nişte preţuri mult sub valoare, iar vânzătorii nu lasă sub un anumit preţ. Şi foarte greu se ajunge la un numitor comun şi ajung să cadă tranzacţiile”, precizează Sorina Ciordaş.

Cerere şi ofertă

Mulţi cumpărători apelează la agenţiile imobiliare făcând economie de timp şi drumuri. „Am vrea totuşi mai multă comunicare din partea clienţilor la schimbarea opţiunilor şi preferinţelor. Relaţia client – agenţie ar trebui să fie foarte deschisă. Din partea vânzătorilor am dori mai multă promptitudine, dacă chiar vor să vândă.

Vânzătorii ar mai trebui să înţeleagă că unul este preţul de evaluare şi altul este preţul de vânzare. Evaluarea înseamnă din punctul nostru de vedere o apropiere cât mai tare de realitate. Nu ceea ce crede vânzătorul că s-ar putea face la un moment dat în apartamentul respectiv. Era o modă anii trecuţi ca apartamentele de la parter să se vândă mai bine, pentru diferite privatizări. Sunt atâtea spaţii comerciale la parter care sunt goale. Anii trecuţi, toată lumea dorea să închirieze la bănci, ori cum acestea şi-au redus activitatea, multe agenţii fiind închise. Ar trebui ca şi vânzătorii să fie mai flexibili şi să încerece să colaboreze cu agenţia. Noi suntem dispuşi să le oferim toate informaţiile, dar să fie mai deschişi”, subliniază Sorina Ciordaş.

Teama de credite

Lumea parcă a prins frică de a lua credite imobiliare. Problemele cu creditele în franci şi mai apoi cu dolarul plus, că nu există o siguranţă a locurilor de muncă duce la o lâncezeală a creditării.

Concurenţa site-urilor de vânzări? „Eu consider site-urile care publică anunţuri online, un partener care ne ajută în munca noastră. Site-urile de specialitate lucrează profesionist. Celelalte nu prezintă siguranţă. Dacă cineva vrea să câştige timp şi bani vine la o agenţie imobiliară. Plus siguranţa tranzacţiilor. Nici unul dintre site-uri nu ţi le poate oferi. Nu vine reprezentantul acestor site-uri cu tine la notar sau la bancă pentru efectuarea transzacţiei. Cei care apelează la o agenţie imobiliară câştigă timp şi bani”, conchide Sorina Ciordaş.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor