Anunţă dezastrele prin SMS

Anunţă dezastrele prin SMS
Pompierii din Bihor au implementat un sistem unic în tara de avertizare a edililor despre posibilitatea producerii unor fenomene meteorologice extreme (inundatii, ploi abundente, furtuni).

Factorii de decizie din toate administratiile locale sunt notificati direct pe telefonul mobil prin intermediul unui SMS.

Sistemul este functional de la mijlocul lunii trecute. La sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) din Oradea s-a întocmit o baza de date cu numerele de telefon ale tuturor primarilor, viceprimarilor, sefilor de post din judet.

Insistenti

„Practic, avem numerele de telefon ale factorilor de decizie din Bihor”, a explicat maiorul Claudiu Zoicas, cel „vinovat” pentru crearea si punerea în practica a sistemului.
Daca sunt informati despre posibile inundatii în zona de deal, dispecerii ISU Bihor alcatuiesc prin intermediul unui program special lista celor ce urmeaza sa primeasca informatiile.

„Noi trimitem mesajul de pe computer si primim confirmarea. De exemplu, daca aflam ca primarul din Abramut n-a primit mesajul, avansam la urmatorul factor de decizie, în cazul de fata viceprimarul, si tot asa, pâna gasim pe cineva”, a explicat maiorul Claudiu Zoicas.

Întârzieri mari prin fax

Proiectul a fost finantat de Consiliul Judetean. Claudiu Zoicas spune ca a fost pus în practica pentru a scurta timpul de avertizare. Pâna acum, informatiile erau transmise doar prin fax. În felul acesta dura chiar si cinci ore pâna mesajul ajungea la primarii.

„N-ar fi o problema daca ar fi folosite aparate diferite pentru fax si convorbiri telefonice. Într-o vineri dupa-amiaza, un mesaj-test a fost transmis prin fax la cele 100 de primarii, dar a fost primit doar de jumatate dintre ele, si asta în interval de cinci ore”, a precizat Claudiu Zoicas.

Majoritatea primariilor n-au primit faxurile deoarece, fiind vineri dupa-amiaza, toata lumea era plecata, iar telefoanele nu erau setate pe ton de fax. Prin sistemul de fata, intervalul de transmitere a informatiilor a fost redus de la cinci ore la câteva secunde.

Pe viitor

De când a fost lansat proiectul, au fost transmise 626 de mesaje scrise. Multe din acestea au provenit de la statia RADAR Oradea, care transmite mesaje despre fenomene meteo periculoase cu trei ore înaintea producerii lor.

Planul celor de la ISU Bihor este de a îmbunatati sistemul actual. Acestia urmaresc, printre altele, instalarea unui singur telefon mobil de urgenta în fiecare primarie si a unor aparate destinate numai receptarii faxurilor.

Sebastian Kovacs