Apă de masă şi de izvor cu probleme

De Dan Birta
2Comentarii
Apă de masă şi de izvor cu probleme
Cinci sortimente de apă de masă şi apă de izvor au parametri microbiologici depăşiţi.

Probleme cu apa de masă şi apa de izvor comercializată în marile magazine. O acţiune demarată de ANPC la nivel naţional, la începutul lunii martie, a scos în evidenţă faptul că mai multe categorii de apă de masă şi apă de izvor nu se încadrează în parametrii microbiologici conform prevederilor legale în vigoare.

Directorului general al ANPC, Paul Anghel, a oferit explicaţii pentru PsNews despre problemele descoperite. „Numărul total de germeni reprezintă totalitatea bacteriilor existente (din punct de vedere microbiologic) într-un produs – fie că vorbim de germeni patogeni, fie că vorbim de germeni nepatogeni. În momentul în care creşte temperatura, se modifică numărul germenilor. Este specificat acolo, în lege, nivelul maxim admis: 100 de ufc-uri (unităţi formatoare de colonii – n.r.) la 22 de grade, respectiv 20 la 37 de grade. Au fost prelevate eşantioanele despre care vorbeam, de apă de masă şi apă de izvor, pentru determinarea încadrării în indicatorii microbiologici, au fost trimise la un laborator acreditat. În urma determinărilor, s-a stabilit că numărul total de germeni (NTG-urile) erau cu mult peste limita admisă”, a declarat Paula Anghel.

Apă cu probleme

În urma analizelor efectuate, au rezultat neconformităţi la mai multe sortimente de ape. Potrivit ANPC, sortimentul Winny – apă de izvor plată, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l, nu corespundea microbiologic. Pentru parametrul NTGufc/cm3 la 22°C, valoarea obţinută era de 1.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37°C, valoarea obţinută era de 600, faţă de limita prevăzută de 20.

Nici sortimentul apă de masă necarbogazoasă Aro, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l, nu corespundea microbiologic. Pentru parametrul NTGufc/cm3 la 22°C, valoarea obţinută era de 20.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37°C, valoarea obţinută era de 16.800, faţă de limita prevăzută de 20.

Sortimentul apă de izvor Calipso, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 l nu corespundea, de asemenea, microbiologic. Pentru parametrul NTGufc/cm3 la 22°C, valoarea obţinută era de 14.700, faţă de limita prevazută de 100, iar la 37°C, valoarea obţinută era de 3.200, faţă de limita prevăzută de 20.

Sortimentul apă de izvor plată Izvorul Zânelor, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic. Pentru parametrul NTGufc/cm3 la 22°C, valoarea obţinută era de 2.820, faţă de limita prevazută de 100, iar la 37°C, valoarea obţinută era de 104 faţă de limita prevazută de 20.

Sortimentul apă de izvor Aqua Queen, îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 l nu corespundea microbiologic. Pentru parametrul NTGufc/cm3 la 22°C, valoarea obţinută era de 2.000, faţă de limita prevăzută de 100, iar la 37°C, valoarea obţinută era de 900, faţă de limita prevăzută de 20.
„În urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 50.000 lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului uman apa de izvor Calipso şi apa de izvor plată Izvorul Zânelor, în cantitate totala de 244 l. Celelalte două sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului”, transmite ANPC.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate către Direcţia de Sănătate Publică pentru a se lua măsurile legale care se impun.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor