Apa la control!

ORADEA – Zeci de copii orădeni trec în fiecare zi pe la bazinul acoperit din incinta Ştrandului Muncipal Oradea. O parte din aceştia fac înot, alţii polo. În ultima vreme aceste sporturi se bucură de mult interes din partea tinerilor, mai ales că mulţi dintre ei merg seara, fiind un mod binevenit de relaxare după o zi de şcoală.

Majoritatea copiilor merg însoţiţi de părinţi. De la unul dintre ei am primit o sesizare cu privire la neplăcerile pe care le are copilul lor din cauza clorului din apă. „După o oră de înot băiatul meu are întotdeauna ochii roşii. Nu ştiu cum este măsurată cantitatea de clor din apă”, s-a întrebat mama unui băieţel de clasa a V-a care merge în fiecare zi la bazin.

 

Control inopinant…

Administratorul bazinului, Ionel Marge, susţine că în fiecare zi apa este verificată pentru a se cunoaşte cantitatea de clor cu care trebuie tratată apa. Ba mai mult, toate datele sunt trecute într-un registru special. Lucru verificat şi de reporterul J.b., de a cărui vizită administratorul nu ştia nimic. Registrul era completat la zi. „Aici noi notăm zilnic parametrii legaţi de temperatură, PH, concentraţia de clor cât şi cantitatea totală pe care o punem în apă, cantitate ce depinde foarte mult de densitatea clorului”, susţine Ionel Marge. Într-adevăr, la cantităţi de clor cuprinse între 7-20 de litri, concetraţia diferă de la 0,0 la 0,8 mg/l.

 

Nici o plângere

Potrivit spuselor Cristianei Bigan, directorul executiv al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Bihor, nimeni nu a făcut nici o sesizare pe această temă la instituţia pe care o conduce. „În mod normal ei trebuie să aibă un registru în care să fie trecute datele de verificare ale apei. Concentraţia de clor trebuie să fie în medie de 0,5 mg/l”, ne-a declarat Cristiana Bigan. „Nu putem să vă declarăm nimic deoarece nu am făcut recent controale acolo. Dar vă promitem că o să facem cât de curând. Oricum în apa termală trebui pus mai mult clor pentru că acesta de evaporă mai repede decât în apa rece”, afirmă dr. Corina Fonoage, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul ASP Bihor.

 

Protecţie obligatorie

Dr. Liana Spineanu, şef secţie Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea este de părere că orice tânăr ce practică astfel de sporturi ar trebui să se protejeze corespunzător, pentru a nu avea probleme. „Din cauza clorului apar fel de fel de iritaţii ale ochilor. Persoanele mai sensibile sunt expuse să facă şi alergii. De aceea este indicat să poarte ochelari de protecţie”, conchide dr. Liana Spineanu.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !