Apă mai bună, dar scumpă

1Comentariu
Apă mai bună, dar scumpă
DEVA – Tarifele pentru apa potabilă şi canalizare vor creşte semnificativ peste cinci ani. Este preţul pe care îl vom achita pentru modernizarea reţelelor de utilităţi!

În cadrul programului de modernizare sunt incluse municipiile Deva şi Hunedoara, unde vor fi înlocuite mai mult de 45 km de conducte de apă şi aproape 22 km de conducte de canalizare. Proiectul mai include reabilitarea captărilor de apă de la Orlea şi Hobiţa, reconstruirea staţiilor de tratare a apei şi a celor de epurare. Lucrările vor începe în luna decembrie şi se vor termina peste trei ani. Scopul final este reducerea piederilor de pe reţea, o calitate mai bună a apei livrate populaţiei şi reducerea poluării râurilor în care se deversează apele uzate. Investiţia, cea mai mare care a ajuns în ultimii 17 ani în judeţ, se ridică la 63 de milioane de euro, o parte din bani provenind de la UE prin programul ISPA. Pentru finanţare s-a apelat şi la un credit bancar. Rambursarea acestuia va fi resimţită de fiecare locuitor al celor două municipii. Viorel Arion, directorul Apa Prod, estimează că, în următorii cinci ani, creşterile de preţ nu vor fi spectaculoase. „Preţul final va avea de acum înainte două componente: plata exploatării şi a întreţinerii reţelelor şi partea de rambursare. Costurile pentru apă se vor situa încă sub limita de suportabilitate a populaţiei. Din 2012, însă, prevăd o majorare importantă a tarifelor la apa folosită de cei aproximativ 144.000 de locuitori, incluşi în programul de modernizare”, susţine directorul ApaProd, operatorul judeţean de apă potabilă.

Casetă
De unde vin banii
Mai mult de jumătate din cele 63 mil. Euro provin din finanţare UE, în cadrul programului ISPA. Aproape 30% sunt asiguraţi de Guvern. 7,5% sunt cheltuieli neeligibile, care vor fi acoperite de Consiliul Judeţean şi de consiliile locale ale celor două municipii, iar aproape 9% reprezintă împrumut bancar al beneficiarului final, Apa Prod. Rambursarea acestui împrumut va fi făcută în final de locuitorii Devei şi Hunedoarei.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor